ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΑ ΡΟΛΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ

Aπό τον Κωνσταντίνο Ζουγανέλη

ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΑ ΡΟΛΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/02/2017

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ:
600 ΓΡ. ΜΟΣΧΑΡΙ (ΣΕ ΛΩΡΙΔΕΣ)
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΞΕΡΟ
50 ΓΡ. ΣΟΥΣΑΜΙ
1 Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ
1 Κ.Γ. ΠΙΠΕΡΙ ΜΑΥΡΟ
1 Κ.Γ. KΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ BBQ KALAMATA PAPADIMITRIOU
1/2 ΦΛ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK

ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΛΑ:
12 ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΡΥΖΙΟΥ
10 ΦΕΤΕΣ ΠΡΟΣΟΥΤΟ FERRANO IFANTIS
1 ΜΑΤΣ. ΔΥΟΣΜΟ
1 ΑΓΓΟΥΡΙ
1 ΚΑΡΟΤΟ
1 ΜΑΤΣ. ΡΟΚΑ
1 ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ DIPPING SAUCE (NUOC MAM):
2 ΣΚΕΛ. ΣΚΟΡΔΟ
1 ΜΙΚΡΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
2 Κ.Σ. FISH SAUCE
2 Κ.Σ. ΖΑΧΑΡΗ
1 Κ.Σ. ΧΥΜΟ LIME
10 Κ.Σ. ΝΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το μοσχάρι σε λεπτές λωρίδες και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, κομμένο λωρίδες, τη BBQ sauce, το σουσάμι, αλάτι λεπτό, πιπέρι μαύρο και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο, τουλάχιστον, για 1 ώρα.

Στη συνέχεια, βάζουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε το κρέας με τη μαρινάδα του, το ψήνουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ στην άκρη.

Για την dipping sauce (nuoc mam):
Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά (εκτός από τον χυμό lime) και τα xτυπάμε να γίνουν ένα ενιάιο μείγμα. Έπειτα τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Kατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το lime και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

**
Ο λόγος που προσθέτουμε το lime, αφού βράσουμε τη sauce είναι γιατί αν το βράσουμε πολύ ώρα μπορεί να πικρίσει.

Για τα ρολά:
Βρέχουμε τα φύλλα ρυζιού και μοιράζουμε πάνω τις φέτες μοσχάρι, το προσούτο, τη ρόκα, το αγγουράκι, το καρότο και τον δυόσμο. Τυλίγουμε τα ρολά σε φύλλα γαλλικής σαλάτας και τα συνοδεύουμε με την βιετναμέζικη σάλτσα.

Κόβουμε σε λωρίδες το αγγούρι και το καρότο και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε ξεχωριστά σε μπολ τα φύλλα δυόσμου, τη ρόκα και το μαρούλι.
Βρέχουμε καλά τα φύλλα ρυζιού και τα τοποθετούμε ανοιχτά μπροστά μας.
Βάζουμε μια φέτα προσούτο πάνω σε κάθε φύλλο, προσθέτουμε το μοσχάρι, αγγούρι, καρότο, δυόσμο και ρόκα.
Βάζουμε σε ένα πιάτο τα φύλλα από το μαρούλι, πάνω στα φύλλα μαρουλιού τοποθετούμε τα ρολά και ένα φύλλο δυόσμου πάνω σε κάθε ρολό.

Σερβίρουμε τα ρολά με την βιετναμέζικη σάλτσα στο πλάι.

 

** Σημείωση
Βοηθά πολύ τα ρολά να τα τυλίγουμε πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια, γιατί κολλάει το φύλλο και έτσι γίνονται πιο σφιχτά. Να έχουμε ένα μπολ με νερό για να βρέχουμε τα σημεία που δεν βρέχονται καλά. Αφήνουμε ένα εκατοστό κενό και από τις δυο πλευρές του φύλλου ρυζιού.
Τα υλικά τα τοποθετούμε στη σειρά το ένα πάνω από το άλλο, για να φαίνονται όμορφα στο σερβίρισμα και να είναι εύκολο το τύλιγμα. Μπορούμε να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε όποιο υλικό θέλουμε μέσα στα ρολά, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας.