ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΙΛΤΙΡΙΤΣΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ)

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Ποντιακό φαγητό, που ξεχωρίζει  τόσο για την υπέροχη γεύση του όσο και για την απλότητα  στην παρασκευή του. Moιάζει με τα γιουβαρλάκια, αλλά φτιάχνεται με σάλτσα ντομάτας και πλιγούρι.

Από την Στέλλα Σπανού

Ημερομηνία Προβολής: 21/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 φλ. ψιλό πλιγούρι
  • 4 ξερά  κρεμμύδια
  • 1/2  φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 ματσ. μαϊντανό
  • 1 συσκ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • 500 ml ζωμό βοδινού Knorr Σπιτικός
  • 2 κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • Φύλλα βασιλικού για σερβίρισμα
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε τον μαιντανό.

Φτιάχνουμε την ζύμη για τα κιλτιρίτσια. Βάζουμε σε λεκανίτσα ή μεγάλο μπολ τον κιμά και την μισή ποσότητα από το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε 1 κ.σ. γλυκό πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και τον ψιλοκομμένο μαιντανό. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι και τέλος, ρίχνουμε μισό φλιτζάνι νερό. Όταν αφρατέψει το μείγμα είναι έτοιμο. Το πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια (μπουκίτσες).

Φτιάχνουμε την σάλτσα: ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το υπόλοιπο τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά που θα την νοστιμέψουν, κόκκινο και μαύρο πιπέρι.  Ρίχνουμε επίσης τον ζωμό βοδινού.

Όταν η σάλτσα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε μέσα τα κιλτιρίτσια. Βράζουμε περίπου για 15 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε να έχει πολλά υγρά η σούπα μας (να γίνει σαν σούπα γιουβαρλάκια) , προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού για χρώμα και άρωμα.