ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/12/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Αργυρώ Τσεμπερλίδου

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
  • 3 αβγά
  • 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 130 γρ. γάλα
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αμυγδαλόψυχα
  • 50 γρ. καρυδόψυχα
  • 50 γρ. ινδική καρύδα
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι & 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος

Για την επικάλυψη:

  • 150 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • Καρύδια (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεκινάμε βράζοντας σε μπρίκι τις 2 κουταλίες τις σούπας νερό μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο και οταν βράσει το αφήνουμε να κρυώσει.
Στην συνέχεια χτυπάμε τα αβγά μαζί με την ζάχαρη μέχρι το μίγμα να αφρατέψει (περίπου δέκα λεπτά). Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε και τη μαργαρίνη με βούτυρο και αφήνουμε να χτυπηθούν τα υλικά όλα μαζί (αβγά, ζάχαρη, μαργαρίνη με βούτυρο) περίπου για ένα τεταρτο. Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό το οποίο προηγουμένως αρωματίσαμε με γλυκάνισο, το αλάτι και περιμένουμε, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα. Στο τέλος ρίχνουμε την αμυγδαλόψυχα, την καρυδόψυχα, την ινδική καρύδα, το ξύσμα απο το πορτοκάλι και το λεμόνι και τις δύο βανίλιες. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με πολύ απαλές κινήσεις.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της βασιλόπιτας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Οταν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα την βγάζουμε από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν-μαρί και όταν είναι έτοιμη την ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω στην βασιλόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει. Στην συνέχεια λιώνουμε τις 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για να κάνουμε καραμέλα. Την απλώνουμε σε λαδόκολλα και όταν κρυώσει την θρυματίζουμε και την τοποθετούμε έπανω στην βασιλόπιτα μαζί με λίγη καρυδόψυχα.