ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/02/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Νοmad Chef Aνδρέα Λαγό
Ημέρα προβολής 10/2/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 12 άτομα
- 500 γρ. νερό
- 250 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι
- 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
- 2 ξύλα κανέλλας
- 200 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα χωρίς φλούδα
- 200 γρ. σουσάμι
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 250 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το λεμόνι και το μέλι. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει για 15 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο.
Για τη γέμιση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το σουσάμι, το αμύγδαλο, την καστανή ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε, με μαργαρίνη με βούτυρο, ένα παραλληλόγραμμο ταψί, διαστάσεων 34×23εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας. Αλείφουμε κάθε φύλλο με μαργαρίνη με βούτυρο. Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και σκεπάζουμε με ένα φύλλο, αλείφουμε με μαργαρίνη με βούτυρο και πασπαλίζουμε ξανά με λίγη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία μέχρι να σωθεί η γέμιση και τα φύλλα και κλείνουμε τον μπακλαβά με 3 φύλλα.
Βάζουμε το ταψί για 1 ώρα στο ψυγείο.
Χαράσσουμε σε σχήμα ρόμβου τα κομμάτια και ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα περίπου, στους 160 βαθμούς.
Βγάζουμε το μπακλαβά από το φούρνο και όπως είναι ζεστός τον σιροπιάζουμε. Τον αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.