ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 24/11/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την μαγείρισσα Ντίνα Χαρίση


Ημερομηνία Προβολής: 24/11/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

YΛΙΚΑ

Για ένα μικρό ταψί

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 1/2  λίτρο γάλα πλήρες
  • ¾ φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 βανίλια
  • 3 αβγά
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Culinesse

Για το σιρόπι:

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • Φλούδα & χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλ. κανέλλα
  • 1/3 κ.γ. μαστίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και περιμένουμε να κάψει. Μόλις πάρει βράσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις δέσει το μείγμα το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στο γάλα με το σιμιγδάλι μαζί με 3 κ.σ. μαργαρίνη.

Για το σιρόπι βάζουμε τη ζάχαρη, νερό, το χυμό, τη μαστίχα και τη φλούδα ενός λεμονιού σε κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά να δέσει ελαφρά.

Αλείφουμε ένα μικρό ταψί με μαργαρίνη και στρώνουμε 2 φύλλα καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αλείφουμε τα φύλλα με μαργαρίνη και επαναλαμβάνουμε για άλλες 3 στρώσεις πάντα αλείφοντας με μαργαρίνη ανάμεσα στα φύλλα. Θέλουμε οι άκρες του φύλλου να εξέχουν από το ταψί για να τα διπλώσουμε μετά και να κρατήσουν την κρέμα στο εσωτερικό.

Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, τη στρώνουμε και διπλώνουμε τα φύλα που εξέχουν προς τα μέσα. Τα αλείφουμε με μαργαρίνη και στρώνουμε από πάνω άλλα 2 φυλλά, αλείφοντας με μαργαρίνη ενδιάμεσα. Στρώνουμε και το τελευταίο φύλλο, το χαράζουμε προσεκτικά με μαχαίρι, το ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

(Αν θέλουμε για έξτρα τραγανό φύλλο μπορούμε πριν το ψήσιμο να πασπαλίσουμε το τελευταίο φύλλο με ελάχιστο ηλιέλαιο)

Μόλις βγει από το φούρνο αδειάζουμε το σιρόπι να καλύψει το γαλακτομπούρεκο, με ζεστό σιρόπι σε ζεστό ταψί.

Σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο σιρόπι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.