ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/11/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό την Χρυσούλα Παπαλέξη
Ημέρα προβολής 18/11/14
ΥΛΙΚΑ
Για ταψί 37×47 εκ.
- 3 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 7 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 10 αβγά
- 3 βανίλιες
- ½ lt Arla κρέμα γάλακτος
- 10 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak (για επάλειψη)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Γλυκό του κουταλιού σταφύλι (για το σερβίρισμα)
Για το σιρόπι:
- 2 φλ. ζάχαρη
- 3 φλ. νερό
- 1 ξύλο κανέλλας
- Φλούδα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλλας και τη φλούδα λεμονιού, μέχρι να γίνει σιρόπι.
Για το παντεσπάνι:
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε χωριστά στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Ρίχνουμε με κουταλιές τη μαρέγκα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι εναλλάξ ανακατεύοντας απαλά με το σύρμα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, πάνω και κάτω, για 40-50 λεπτά. Όταν ψηθεί, αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει, για 1 ώρα, και στη συνέχεια το σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει σαντιγί.
Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Έπειτα το κόβουμε, σε σχήμα ρόμβου, μπακλαβαδωτά.
Το σερβίρουμε με σαντιγί και γλυκό σταφύλι ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού προτιμάμε.