ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Αστέριο Σουσούρα
Ημερομηνία Προβολής: 10/2/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για το κοκκινιστό χταπόδι:
- 1 χταπόδι 1,5 – 2 κιλών
- 1 ποτ. λευκό κρασί
- ½ φλ. ξίδι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελ. σκόρδο
- 2 μέτριες ντομάτες αποφλοιωμένες & κομμένες στα 8
- 200 γρ. Σπιτική Ντομάτα Pummaro
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας Pummaro
- ½ κ.γ. κύμινο
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
- Ελαιόλαδο Άλτις
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
- 5-6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες ψημένες
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 γαρύφαλλο
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε το χταπόδι με ½ ποτ. ξίδι και 3 κουταλιές της σούπας νερό για 10-12 λεπτά, μέχρι αλλάξει χρώμα. Το ζεματάμε για να κόβεται πιο εύκολα και επειδή το ξίδι του δίνει μια ελαφριά γλυκύτητα. Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια του. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το χταπόδι, να μπερδευτεί με το κρεμμύδι και να πάρει τα αρώματα του. Ρίχνουμε έπειτα τις ντομάτες, κομμένες στα οκτώ. Με το μαγείρεμα θα λιώσουν και θα ενσωματωθούν στο φαγητό. Σβήνουμε με κρασί. Μετά από οκτώ λεπτά προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε κύμινο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 2-3 λεπτά ακόμα.
Για τον πουρέ μελιτζάνας: ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο, τις κόβουμε στη μέση, παίρνουμε τη σάρκα τους και την πολτοποιούμε με ένα πηρούνι. Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Κόβουμε ένα κρεμμύδι στη μέση, καρφώνουμε πάνω στο ένα κομμάτι ένα καρφάκι γαρίφαλο για να δώσει άρωμα και το προσθέτουμε στο γάλα. Αφήνουμε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα για 3 με 4 λεπτά μέχρι να ξανθύνει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας πάντα με σύρμα. Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά κι ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε στην κρέμα τις μελιτζάνες, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Χρειάζεται συνεχώς ανακάτεμα επειδή η μελιτζάνα βγάζει υγρά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και είναι έτοιμος ο πουρές.
Σερβίρουμε το χταπόδι πάνω σε ένα λοφάκι πουρέ μελιτζάνας. Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.