ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/05/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Τώνια Βάρλα
Ημερομηνία Προβολής: 11/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ κλασικό
- 1 κρόκος
- Αλάτι
- 40 ml κρύο νερό
Για την γέμιση:
- 2 κρεμμύδια
- 200 γρ. προσούτο Ευρυτανίας σε κυβάκια
- 200 γρ. κατσικίσιο τυρί τύπου «Σεβρ»
- 6 ντοματίνια
- 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 50 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
- 1 αβγό
- 250 ml κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, την μαργαρίνη κρύα από το ψυγείο κομμένη σε κυβάκια, τον κρόκο αβγού (κρατάμε το ασπράδι για τη γέμιση) και μερικές κουταλιές κρύο νερό και αρχίζουμε σιγά σιγά να ζυμώνουμε τα υλικά. Στην αρχή η ζύμη θα τρίβεται αλλά με το ζύμωμα και καθώς λιώνει η μαργαρίνη θα έχουμε μια σφιχτή ζύμη. (Αν θέλουμε μέσα στη ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη παρμεζάνα, λιναρόσπορο, θυμάρι και άλλα αρώματα που μας αρέσουν).
Φτιάχνουμε μια μπαλίτσα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σωτάρουμε με μαργαρίνη σε αντικολλητικό τηγάνι και μέτρια φωτιά. Μόλις γυαλίσουν και γίνουν διαφανή, προσθέτουμε μαύρη ζάχαρη χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τα σωτάρουμε μερικά λεπτά ακόμα να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κυβάκια προσούτο (δεν θέλουμε να μαγειρευτεί πολύ γιατί σκληραίνει) και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και σε καθαρή επιφάνεια, απλώνουμε λίγο αλεύρι και με έναν πλάστη σιγά σιγά ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή της ταρτιέρας για να κάτσει καλά και στα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε το φύλλο σε αντικολλητική ταρτιέρα και πιέζουμε για να εφαρμόσει και στα τοιχώματα.
Με ένα πηρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο και μας χαλάσει την εμφάνιση και στη συνέχεια προσθέτουμε την γέμιση από κρεμμύδια και προσούτο.
Αν το τυρί είναι αυθεντικό σεβρ καθαρίζουμε το εξωτερικό του που είναι λίγο πιο σκληρό και χρησιμοποιούμε μόνο το μαλακό εσωτερικό απλώνοντάς το στη γέμιση, για να έχει πιο ομοιόμορφη υφή η τάρτα.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα τοποθετούμε σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια της τάρτας. Πασπαλίζουμε όλη την τάρτα με το τριμμένο κίτρινο τυρί.
Σε μπολ χτυπάμε το ασπράδι που κρατήσαμε, ένα ολόκληρο αβγό και την κρέμα γάλακτος για να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, με το οποίο περιχύνουμε την τάρτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς για 45~50 περίπου λεπτά.