ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ, ΜΠΕΙΚΟΝ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ & ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/03/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Αλέξανδρο Παπανδρέου

ΥΛΙΚΑ 
Για ταψί 30×40 εκ.
  • 5 μεγάλες πατάτες 
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
  • ½ φλ. γάλα 

Για τη γέμιση:
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ κιλό κιμά χοιρινό 
  • 10 φέτες μπέικον γαλοπούλας Ifantis 
  • 2 κρεμμύδια 
  • 1 σκελ. σκόρδο 
  • 3 καρότα 
  • ½ φλ. κόκκινο κρασί
  • 3 κ.σ. μουστάρδα squeeze απαλή Kalamata Papadimitriou 
  • 250 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 150 γρ. τυρί Arla Αυθεντικό Regato  
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά.
Αφού βράσουν, τις σουρώνουμε και στη συνέχεια τις λιώνουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει μία πάστα με το βούτυρο. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύοντας, συνεχώς, μέχρι να πάρει την υφή της μπεσαμέλ.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μπεσαμέλ στον πουρέ και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν τα δυο υλικά.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το μπέικον για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά, συνεχίζοντας το σωτάρισμα μέχρι να σπάσει καλά ο κιμάς.
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, την ντομάτα κονκασέ, την απαλή μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει, για 35 περίπου λεπτά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί με το λιωμένο βούτυρο, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής. 
Απλώνουμε σε στρώσεις τη μισή ποσότητα από τον πουρέ πατάτας με τη μπεσαμέλ. Έπειτα βάζουμε τον κιμά με το μπέικον και από πάνω τον υπόλοιπο πουρέ πατάτας με τη μπεσαμέλ. 
Πασπαλίζουμε την πατατόπιτα με το τριμμένο regato και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά.