ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΑΡΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Γιάννη Σολάκη

Ημερομηνία Προβολής: 14/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 55 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ κλασικό
  • Αλατι
  • 30-45 ml κρύο νερό

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. μελιτζάνες
  • 200 γρ. κολοκυθάκια
  • 4 ντομάτες
  • 10 ελιές
  • 2 αβγά
  • 100 γρ. φέτα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • ½ ματσ. βασιλικό
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τη ζύμη της τάρτας βάζοντας το αλεύρι κοσκινισμένο μέσα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη κατευθείαν από το ψυγείο κομμένη σε κυβάκια και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το κρύο νερό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα σχηματίζοντας  αρχικά θρύμματα και στη συνέχεια μια σκληρή ζύμη. (Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για να σφίξει και να δουλεύεται πιο εύκολα).
Λαδώνουμε ή στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μερικές ατομικές ατρτιέρες.
Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το φύλλο σε μικρά δισκάκια με διάμετρο όσο είναι οι ατομικές ταρτιέρες που θα χρησιμοποιήσουμε.
Εναλλακτικά βάζουμε κομμάτια ζύμης μέσα στον πάτο της ταρτιέρας και με τα δάχτυλα την πιέζουμε ώστε να ανοίξει και να κάτσει και στα τοιχώματα.
Στη συνέχεια για να μη μας φουσκώσει η τάρτα κατά το ψήσιμο τρυπάμε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα με ένα πηρούνι πολλές φορές ή στρώνουμε από πάνω χαρτί ψησίματος και το γεμίζουμε με φασόλια ή ρεβίθια που με το βάρος τους δεν θα φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. (Αν ψήσουμε με τα φασόλια στα 10 λεπτά τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς χαρτί για άλλα 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Για την γέμιση κόβουμε σε διαγώνιες φετούλες τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες πρώτα σε ροδέλες και μετά στη μέση και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αλατίζουμε καλά καθώς τηγανίζονται.
Σε μπολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, μισό αβγό (κρόκο και ασπράδι), λίγη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ταψί βάζουμε τις έτοιμες ψημμένες ταρτούλες.
Τρίβουμε μέσα λίγη φέτα και από πάνω τοποθετούμε 2-3 τηγανισμένες μελιτζάνες και από πάνω 2-3 κολοκυθάκια.
Περιχύνουμε από πάνω με 3-4 κουταλιές από την κρέμα γάλακτος με το αβγό προσέχοντας να μην τη γεμίσουμε πολύ και χυθεί κατά το ψήσιμο.
Κόβουμε μια ντομάτα στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές φετούλες.
Τοποθετούμε πάνω από τα κολοκυθάκια 3 λεπτές φετούλες ντομάτας ανοιγμένες σαν βεντάλια.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτα.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και κόβουμε τις ντομάτες σε πολύ μικρά κομματάκια.
(Αν θέλουμε τους αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια).
Βάζουμε τα κομματάκια ντομάτας σε μπολ και τους προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, αωματίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύουμε καλά κάνοντας μια φρέσκια σάλτσα ντομάτας.
Σε πιάτο στρώνουμε 2-3 κουταλιές από τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας σχηματίζοντας ένα μεγάλο δαχτυλίδι, στο κέντρο του οποίου ακουμπάμε την τάρτα.
Από πάνω τοποθετούμε τις ελιές που έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι, διακοσμούμε με 2-3 φυλλαράκια βασιλικού, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.