ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/12/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία προβολής 04/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
(για 40 τεμάχια)
- 300 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- 380 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. νερό
- 1 κ.γ. ανθόνερο
- ¼ κ.γ. εσάνς πικραμύγδαλο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ φλ. φιλέ αμυγδάλου (σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον)
Για τη γέμιση:
- 2 κ.σ. μαστίχα (υποβρύχιο)
ή
- 1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 – 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη:
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη
- 1 φλ. σουσάμι καβουρδισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μίξερ κάνουμε το αμύγδαλο πούδρα. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε σε ένα τηγάνι νερό και τη ζάχαρη για να λιώσει και να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου, το ανθόνερο, την εσάνς, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να πήζει, περίπου 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο. Μόλις κρυώσει το πλάθουμε σε μορφή μπάλας. Αν το μείγμα μας βγει λίγο μαλακό και δεν πλάθεται εύκολα προσθέτουμε λίγη πούδρα αμυγδάλου ακόμα. Αν το marzipan μας βγει λίγο στεγνό για να γίνει ποιο εύκαμπτο προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερού.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα απλώνουμε στη παλάμη μας και βάζουμε στο κέντρο τους μαστίχα ή ανακατεύουμε σε ένα μπολ καρύδια, μέλι, κανέλα και μοσχοκάρυδο και βάζουμε αυτό το μείγμα στο κέντρο, πλάθουμε ξανά το marzipan σε μπαλάκι και το περνάμε από άχνη ζάχαρη ή καβουρδισμένο σουσάμι.