ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΣΤΕΛΟ ΧΙΟΥ & ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Μανώλη Θλιβερό

Ημερομηνία Προβολής: 3/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ματσ. ρόκα
  • 10 φύλλα μαρούλι άισμπεργκ
  • 6 φράουλες
  • 1 αραβική πίτα
  • 1 φέτα μαστέλο Χίου
  • 20 γρ. κάσιους καβουρδισμένα
  • Αλάτι & πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 8 φράουλες
  • ½ σφην. λευκό ξύδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Hellmann’s
  • 3 σταγόνες tabasco
  • 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 5 φύλλα δυόσμου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε ψήνοντας το μαστέλο Χίου. Θα χρειαστούμε μία
φέτα πάχους ενός εκατοστού. Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο χωρίς λάδι και αφού
κάψει ψήνουμε το τυρί για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά
και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

Τυλίγουμε την αραβική πίτα σε πολύ σφιχτό ρολάκι και την κόβουμε κάθετα σε λεπτές ροδέλες. Τις βάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε για 3-5 λεπτά σε
δυνατό φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές, για να τις χρησιμοποιήσουμε σαν κρουτόν
στη σαλάτα.

Πλένουμε τα λαχανικά, το μαρούλι και τη ρόκα, τα στραγγίζουμε από τα νερά τους και τα σπάμε με το χέρι σε βαθύ μπολ. Πλένουμε τις έξι φράουλες, τις κόβουμε σε χοντρά
κομματάκια και τις προσθέτουμε στο μπολ με το μαρούλι. Προσθέτουμε τις λωρίδες από το ψημένο μαστέλο, τα
καβουρδισμένα κάσιους, μερικά φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε κρατάμε μαστέλο, δυόσμο και κάσιους για τη διακόσμηση του πιάτου.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα φράουλας: βάζουμε τις φράουλες σε ένα μπλέντερ μαζί με μερικά φύλλα δυόσμου. Αλέθουμε μέχρι να
γίνει ένας λείος πολτός. Προσθέτουμε το λευκό ξύδι, τη μουστάρδα, το ταμπάσκο και
λίγο αλάτι και με έναν αβγοδάρτη χτυπάμε προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο
για να γίνει μια ωραία σάλτσα. Ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά περίπου τη μισή σάλτσα
και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τα λαχανικά σε βαθύ πιάτο, από πάνω 2-3 φετούλες
μαστέλο, διακοσμούμε με τις ξεροψημμένες αραβικές πιτούλες και μερικά ακόμα
κάσιους, 1-2 φράουλες ολόκληρες και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας
πριν σερβίρουμε.