ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣOYΣΑΜΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/09/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Στέλλα Σπανού


Υλικά

1 πακέτο φύλλα Βηρυτού για γλυκά

3 φλ. σουσάμι

1 φλ. καρύδόψιχα

1/2 φλιτζ. ζάχαρη

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

1 φλ. αραβοσιτέλαιο η σησαμέλαιο

 

Για το σιρόπι:

3 1/2 φλ. ζάχαρη

2 κ.σ. μέλι

3 φλ. νερό

1 φέτα λεμονιού

 

 


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καβουρντίζουμε  το σουσάμι: το ανακατεύουμε συνέχεια, μέσα σε ένα τηγάνι  σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Κατόπιν περνάμε το σουσάμι από το μπλέντερ μαζί με τα καρύδια. Ρίχνουμε το αλεσμένο μίγμα σε ένα μπολ και αναμιγνύουμε με την ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο.

 

Απλώνουμε δύο φύλλα τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια με 3 κ.σ. γέμιση. Βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο. Διπλώνουμε τις άκρες μια φορά, για να μην φύγει η γέμιση και ξεκινάμε το τύλιγμα.  Κόβουμε τις άκρες του φύλλου που δεν έχουν γέμιση. Πριν το βάλουμε στο ταψί είτε το βάζουμε όπως είναι ή το σουρώνουμε όσο μπορούμε ή το στρίβουμε και το κάνουμε σαν σαλιγκάρι, ή ακόμα το κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια και τα βάζουμε κάθετα μέσα στο ταψί. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα.

 

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι τα πάνω φύλλα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 160 βαθμούς. Εναλλακτικά, μπορούμε να λιώσουμε μαργαρίνη και να ραντίσουμε μ’ αυτήν τα φύλλα, πριν το ψήσιμο.

 

Φτιάχνουμε το σιρόπι:

 

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη και το νερό. Όταν πάρουν μια βράση προσθέτουμε το μέλι  και μια φέτα λεμονιού για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι. Περιμένουμε 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Δεν ανακατεύουμε, μόνο το ξαφρίζουμε, ανα αφρίσει από το μέλι. Αφαιρούμε τη φέτα λεμονιού και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στην κρύα σουσαμόπιτα.