ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΠΟΝΑΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 08/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:


Από τους Δημήτρη Παπαζυμούρη & Δέσποινα Βαϊοπούλου

Ημερομηνία Προβολής: 8/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μεσαίες μελιτζάνες
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • 1 ντομάτα
  • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 4 κλων. σέλερι
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • ½ φλ. ελιές χωρίς κουκούτσια
  • ¼ ματσ. μαϊντανό
  • ½ φλ. ξύδι από λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 500 γρ. βίδες (ή άλλο ζυμαρικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Ρίχνουμε αλάτι στις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 1 ώρα σε σουρωτήρι.

Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα υγρά.

Tηγανίζουμε σε λάδι τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε από τη φωτιά με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα ζεσταίνουμε λάδι σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φετούλες, τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια και το σέλερι σε μικρά κομματάκια (τα φύλλα τα κρατάμε για μετά).

Προσθέτουμε το κονκασέ, τη μαύρη ζάχαρη, τις ελιές κομμένες σε φετούλες, την κάπαρη και τα φυλλαράκια του σέλερι χοντροκομμένα.

Το σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες, (κρατάμε λίγα κομματάκια για το σερβίρισμα) ανακατεύοντας με προσοχή για να μην διαλυθούν οι μελιτζάνες και γίνουν πολτός.

Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού, κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Βράζουμε τα fusili σε μπόλικο αλατισμένο νερό al dente, σύμφωνα με το χρόνο του πακέτου.

Τα στραγγίζουμε κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν για την περίπτωση που χρειαστεί να προστεθεί στη σάλτσα.

Βάζουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε την καπονάτα κι ανακατεύουμε.
Aδειάζουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα σε βαθιά πιατέλα (την οποία μέχρι το σερβίρισμα διατηρούμε ζεστή σε φούρνο στους 50 βαθμούς) και γαρνίρουμε με μερικά κομματάκια μελιτζάνας, αλάτι, πιπέρι και έξτρα ξύσμα λεμονιού.