ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΥΚΩΤΙ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ & ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 08/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:


Aπό τον Δημήτρη Παπαζυμούρη

Ημερομηνία Προβολής: 8/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

 

 

  • 400 γρ. συκώτι σε 2 φέτες
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

 

Για τις καραμελωμένες πατάτες:

 

  • 1/2 κιλό πατάτες baby
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα Hellmann’s Ηot
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. λευκό κρασί
  • 2 κλων. δενδρολίβανο
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/4 φλ. νερό
  • Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το συκώτι σε μπολ με το γάλα και το αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα να μαλακώσει.

Το βγάζουμε και το σκουπίζουμε καλά με χάρτινη πετσέτα. Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα το αφήνουμε στεγνό για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Πασπαλίζουμε κάθε πλευρά του συκωτιού με 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα.
Σε τηγάνι βάζουμε ελάχιστο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.

Τοποθετούμε μέσα το συκώτι και γυρίζουμε με λαβίδα (όχι με πηρούνι για να μην τρυπήσει και φύγουν τα υγρά) ανά 1 λεπτό γυρίζοντας συνολικά 4 με 5 φορές, ανάλογα με το πόσο χοντρή είναι κομμένη η φέτα.

Για μια λεπτή φέτα, πάχους λιγότερο από 1 εκ., τα 4 λεπτά αρκούν, δηλαδή χρειάζονται 2 γυρίσματα για κάθε πλευρά. Μετά το δεύτερο γύρισμα χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.

Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 5 λεπτά.

Το κόβουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι και σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Για τις πατάτες προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Πλένουμε καλά με βουρτσάκι ή σφουγγαράκι τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τις καλύπτει. Τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα τους για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να βράζει).

Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μικρό πυρίμαχο σκεύος.

Κόβουμε τις πατάτες σε κομματάκια και τις βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί.

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά (λεμόνι, λευκό κρασί, μουστάρδα καυτερή, καγιέν, ζάχαρη, νερό και ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι) εκτός από το δενδρολίβανο και τα κτυπάμε να γίνουν κρέμα, με την οποία και περιχύνουμε τις πατάτες.

Προσθέτουμε τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο στο ταψί.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στην επάνω σχάρα, για 30 περίπου λεπτά ή έως ότου καραμελώσουν.