ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΥΚΟΜΑΪΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/06/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Aνδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 12/6/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 15 αποξηραμένα σύκα 
  • 50 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • 50 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή ρετσέλι σύκου
  • Παγωτό βανίλια Carte d’ or

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 ξυλ. κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε δυο φλιτζάνια νερό, δυο φλιτζάνια ζάχαρη, ένα φλιτζάνι μαυροδάφνη, 1 ξυλάκι κανέλας και 2-3 γαρύφαλα (μπορούμε αντί για μαυροδάφνη να βάλουμε πετιμέζι) και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Με το χέρι ανοίγουμε τα σύκα στη μέση προσέχοντας να μην τα διαλύσουμε τελείως και με το δάχτυλο πιέζουμε ώστε να δημιουργηθεί μια λακουβίτσα στο εσωτερικό τους. 

Προσθέτουμε στο σιρόπι τα σύκα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά βράσιμο και άλλα 10 λεπτά  να κρυώσουν καλά.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε για να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους. Βγάζουμε τα αμύγδαλα και ρίχνουμε στο τηγάνι το σουσάμι για να καβουρδιστεί με τον ίδιο τρόπο. 

Βάζουμε το καβουρδισμένο σουσάμι σε μπλέντερ και το αλέθουμε για να σπάσει και να βγάλει τα αρώματά του.

Επαναλαμβάνουμε σπάζοντας τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια. 

Βάζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς σε μπολ, προσθέτουμε λίγη τριμμένη κανέλα και γαρύφαλλο καθώς και ελάχιστο κύμινο ίσα ίσα για το άρωμα. Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές από γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας (προτιμάμε εσπεριδοειδή ή φρούτα εποχής) και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού όλα τα υλικά.

Μόλις κρυώσουν τα σύκα τα γεμίζουμε σιγά σιγά με το μείγμα ξηρών καρπών που φτιάξαμε. 

Σε αυτή την φάση μπορούμε αν θέλουμε να τα βουτήξουμε σε λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και να κάνουμε σοκολατάκια.  

Αφού τα γεμίσουμε όλα τα σύκα μας τα ξαναβάζουμε στο σιρόπι μαυροδάφνης και τα βράζουμε για 5 ακόμα λεπτά μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι μας.

Σερβίρουμε τα γεμιστά σύκα με παγωτό βανίλια (πάει πολύ και με μαστίχα ή καϊμάκι, ακόμη και με ένα ωραίο στραγγιστό γιαούρτι), περιχύνουμε με σιρόπι, διακοσμούμε με ένα ξύλο κανέλας και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς.