ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΙΚ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΦΕΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον chef Ανδρέα Λαγό


Ημερομηνία Προβολής: 9/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:

 

  • 3 αβγά
  • 90 γρ. καστανή ζάχαρη Ζωγράφος
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 90 γρ. γάλα
  • 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ. αμύγδαλο σκόνη

 

Για τις μαριναρισμένες φέτες πορτοκαλιού:

 

  • 3 πορτοκάλια
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 2 κ.σ. ανθόνερο
  • 1 λωβό βανίλιας
  • Σπόρους ροδιού για σερβίρισμα

 

Για την κρέμα:

 

  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη Ζωγράφος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν καλά.

Προσθέτουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας λίγο λίγο εναλλάξ το γάλα και το ελαιόλαδο μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και το αμύγδαλο σκόνη και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί και αδειάζουμε το μείγμα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000 C για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μέσα στο ταψί για 5 λεπτά, το βγάζουμε από το ταψί και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα μασκαρπόνε

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και την καστανή ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Για τα μαριναρισμένα πορτοκάλια

Βγάζουμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια με ένα μαχαίρι και τα κόβουμε σε φέτες, περίπου ½ εκ. η κάθε μια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το ελαιόλαδο, το ανθόνερο και τους σπόρους από το φασόλι της βανίλιας.

Περιχύνουμε τα πορτοκάλια με τη μαρινάδα από ελαιόλαδο και ανθόνερο και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 ώρες τουλάχιστον.

Κόβουμε το κέικ σε μεγάλα κομμάτια, τοποθετούμε από πάνω μαριναρισμένο πορτοκάλι και δυο κουταλιές από την κρέμα. Περιχύνουμε με μια κουταλιά από το λάδι του πορτοκαλιού, πασπαλίζουμε με σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.