ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/12/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Χρήστο Λάμπρου
Ημερομηνία προβολής 21/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 270 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
- 200 γρ. ζάχαρη
- 12 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 3 αβγά
- 150 γρ. γιαούρτι ή ξινόγαλο
- 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 βανίλιες
- Κανέλα & μοσχοκάρυδο
- 50 γρ. ξηρούς καρπούς
- 120 γρ. κουβερτούρα
- 20 γρ. μπισκότα σοκολάτας
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Για το γλάσο:
- 300 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
- 300 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με βούτυρο, τη ζάχαρη και προσθέτουμε στη συνέχεια 1 – 1 τα αβγά. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα αναμειγνύουμε με την σπάτουλα το γιαούρτι, το μέλι , τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί. Στο σκεύος που θα ψήσουμε την πίτα στρώνουμε μια λαδόκολλα, ρίχνουμε το μείγμα κρατώντας 4 – 5 κ.σ. . Αναμειγνύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα με τα τριμμένα μπισκότα και 1 κ.γ. λάδι, προσθέτουμε το μείγμα στη ζύμη για την βασιλόπιτα που κρατήσαμε, ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το σοκολατένιο μείγμα στο κέντρο του σκεύους και ανακατεύουμε με την σπάτουλα για να αποκτήσει υφή μαρμπρέ. Με βρεγμένα χέρια πατάμε απαλά την επιφάνεια της βασιλόπιτας για να ψηθεί ομοιόμορφα και καρφώνουμε στο κέντρο ακριβώς ένα καλαμάκι για να ψηθεί πιο γρήγορα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 – 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Για να ετοιμάσουμε το γλάσο, χτυπάμε για 5 λεπτά τη μαργαρίνη με βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
Όταν έχει κρυώσει η βασιλόπιτα, απλώνουμε το γλάσο και διατηρούμε στο ψυγείο. Αφήνουμε 1 ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη σερβίρουμε.