ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΑΡΤΑ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ & ΚΑΡΥΔΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/12/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Καθηγήτρια Μαγειρικής Γεωργία Κοφινά


Ημερομηνία προβολής 11/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη:

  • 3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2/3 φλ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο Άλτις Soft
  • 7 – 8 κ.σ. κρύο νερό

Για την γέμιση:

  • 1/3 φλ. ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 φλ. σταφίδα ξανθή
  • ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 1/3 φλιτζανιού κρύο νερό
  • ½ φλ. κοπανισμένα καρύδια 
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο και την τρίβουμε μαζί με το αλεύρι με τα δάκτυλα ως που να γίνει ένα μείγμα σαν τραχανάς. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά από το κρύο νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για να βραχεί όλο το μείγμα και να κολλήσει. Πιέζουμε με τα χέρια για να γίνει μια μάζα χωρίς να το ζυμώσουμε πολύ. Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1/3 φλ. νερό. Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το νερό να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα καρύδια, την σταφίδα, την ζάχαρη και μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε και την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε και το διαλυμένο κορν φλάουρ και τον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις πήξει.
Χωρίζουμε την ζύμη έτσι ώστε το ένα κομμάτι να είναι μεγαλύτερο από το άλλο. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τοποθετούμε στο κέντρο το μεγάλο κομμάτι της ζύμης. Ανοίγουμε την ζύμη με πλάστη σε πάχος 0,5 εκ και σε μέγεθος που να καλύπτει το πάτο και τα πλάγια της ταρτιέρας.
Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και πιέζουμε να καλύπτει τις άκρες. Αδειάζουμε την γέμιση στην ταρτιέρα και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλό είναι να έχουμε αφήσει τη γέμιση να έχει κρυώσει ελαφρώς.
Ανοίγουμε την άλλη ζύμη στο ίδιο πάχος και την κόβουμε λωρίδες φάρδους 2 εκ. και σε μήκος που θα καλύπτει την επιφάνεια της τάρτας. Στρώνουμε τις λωρίδες από πάνω από την γέμιση σε καφασωτό σχήμα. Αφαιρούμε ότι περισσεύει από τις άκρες της ταρτιέρας και τρυπάμε με οδοντογλυφίδα το κάθε σημείο που ακουμπάνε οι λωρίδες μεταξύ τους.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 – 35 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Δεν πρέπει να ροδίσει πολύ. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.