ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ & ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/06/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Nίκο Καραθάνο

Ημέρα προβολής 04/06/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα

  • 16 σαρδέλες
  • 500 γρ. σταμναγκάθι

Για τη σάλτσα:

  • ½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1-2 σκελ. σκόρδο
  • 1 ντομάτα
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Αλάτι – πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε, καθαρίζουμε τις σαρδέλες, τις ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά.
Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι, την ντομάτα ψιλοκομμένη, την ντομάτα κονκασέ και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει η ντομάτα. Σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια, απλώνουμε τις σαρδέλες ανοιχτές και τις αφήνουμε να ψηθούν στη σάλτσα, για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Ζεματίζουμε το σταμναγκάθι για 4-5 λεπτά, το σουρώνουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το χρώμα του.
Σερβίρουμε το σταμανγκάθι και από πάνω βάζουμε τις σαρδέλες με την σάλτσα. Πασπαλίζουμε με άνηθο, ρίχνουμε πιπέρι και ελαιόλαδο.