ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ & ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/12/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Chef Νόη Ιωαννίδου
ΥΛΙΚΑ
  • 1 ρολό κοτόπουλο Ifantis
  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 κυδώνια
  • 2 μήλα πράσινα
  • 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλων. σέλερι
  • 3 πορτοκάλια
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 4-5 γαρύφαλλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κλων. θυμάρι φρέσκο
  • Κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι-λεμόνι Kalamata Papadimitriou
  • Αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα:
  • Ζουμί από το ψημένο ρολό κοτόπουλο
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε φέτες και βάζουμε μέσα σε ένα πυρέξ το κυδώνι χωρίς να το ξεφλουδίσουμε. 
Κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες και το πράσινο μήλο σε φέτες. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτουμε στο πυρέξ τις πατάτες, το πράσινο μήλο, το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο. Ρίχνουμε το φρέσκο θυμάρι, τα δαμάσκηνα, τη δάφνη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε το ρολό κοτόπουλο στο πυρέξ και το αλείφουμε με την κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι λεμόνι. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, 2-3 φέτες πορτοκάλι με τη φλούδα και ρίχνουμε το λευκό κρασί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1-1.30 ώρα. 
Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, μεταφέρουμε το ζουμί του σε ένα μπολ. 
Για τη σάλτσα ρου:
Λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το ζουμί από το ψητό ρολό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σάλτσα. Αν χρειαστεί, την αραιώνουμε με λίγο νερό. 
Βγάζουμε το δίχτυ, κόβουμε το ρολό κοτόπουλο σε κομμάτια και σερβίρουμε. Προσθέτουμε τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα και περιχύνουμε με τη σάλτσα ρου. Γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι.