ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/01/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Γάβρη
Ημερομηνία Προβολής: 18/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. ρύζι arborio ή καρολίνα
- 2 σπιτικούς ζωμούς κότας Knorr
- 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελ. σκόρδο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 ποτ. λευκό ξηρό κρασί
Για τον κιμά:
- 250 γρ. κιμά (1/3 χοιρινό 2/3 μοσχάρι)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 ποτ. κρασί λευκό ξηρό
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 σπιτικό ζωμό κότας Knorr
Για το αβγολέμονο:
- 3 κρόκους αβγών
- Χυμό ½ λεμονιού
- ½ σπιτικό ζωμό κότας Knorr
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε τηγάνι τσιγαρίζουμε τον κιμά σε ελαιόλαδο για να βγάλει τα υγρά του. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί τελείως και να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό κότας στο τηγάνι. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, περίπου μισό ποτήρι, αλατιπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δυόσμο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 40 λεπτά ή μέχρι να πιεί τα υγρά του.
Για το ριζότο ζεσταίνουμε δύο κουταλιές σούπας μαργαρίνη και δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να γυαλίσει και σβήνουμε με το κρασί. Σε ένα λίτρο βραστό νερό διαλύουμε δύο ζωμούς κότας. Μόλις το ρύζι «πιεί» το κρασί προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας και επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο ζωμό κάθε φορά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά στο ρύζι και συμπληρώνουμε λίγο ζωμό για να χυλώσει το μείγμα.
Βάζουμε 2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο, συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Για το αβγολέμονο χτυπάμε τους τρεις κρόκους με το χυμό μισού λεμονιού μέχρι να διαλυθούν.
Διαλύουμε το μισό ζωμό κότας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και προσθέτουμε λίγο στα αβγά για να “πάρουν θερμοκρασία” και να μην κόψουν, όταν μπουν στην κατσαρόλα.
Αδειάζουμε λίγο λίγο το αβγολέμονο στο ρύζι με τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια. Κρατάμε λίγο αβγολέμονο για τη διακόσμηση του πιάτου.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο διακοσμώντας με φύλλα δυόσμου, λίγο αβγολέμονο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.