ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΩΜΙ ΣΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Ύβο Στόεφ

Ημερομηνία Προβολής: 18/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

YΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 50 γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 αβγά
  • 400 γρ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora soft
  • 1 κρόκο αβγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μπολάκι σπάμε τη μαγιά με το χέρι σε κομματάκια. Προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό ανακατεύοντας για να διαλυθουν τα υλικά.


Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του και προσθέτουμε τα αβγά ανακατεύονυας με το χέρι κάνονας κυκλικές κινήσεις παίρνοντας αλεύρι από τα τοιχώματα.


Προσθέτουμε τη μαγιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.


Σταδιακά ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια μέτρια, αφράτη ζύμη.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 40-50 λεπτά (Μπορούμε να το βάλουμε στο φούρνο αφού τον αφήσουμε αναμμένο στους 50 βαθμούς για 10 λεπτά μετά τον κλείνουμε και βάζουμε τη ζύμη). 

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι το ζυμώνουμε 1-2 λεπτά και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.

Αλείφουμε ένα καθαρό τραπέζι ή τον πάγκο μας με λίγη μαργαρίνη, από πάνω βάζουμε το ζυμάρι και με τα χέρια το ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο, χοντρό φύλλο.

Αλείφουμε την επιφάνειά του με μαργαρίνη, τυλίγουμε σε ρολό και στη συνέχεια το στρίβουμε (σαν να στίβουμε ρούχο). Κόβουμε ελαφρώς διαγώνια σε ίσα κομμάτα μήκους περίπου 4 εκατοστών, κάθε ένα από τα οποία θα μας δώσει ένα τριανταφυλλάκι.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε μέσα τα κομματάκια του ρολού που κόψαμε. 

Επαναλαμβάνουμε και με τα άλλα κομματάκια ζύμης μέχρι να γεμίσει το ταψί μας με μικρά τριανταφυλλάκια ζύμης.

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά.

Αλείφουμε την επιφάνειά του με τον κρόκο ενός αβγού (αν θέλουμε μπορούμε να τον ανακτέψουμε με μια κουταλιά της σούπας νερό ή γάλα) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. 

Αφού ψηθεί το ψωμί το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε δυο ρηχά πιατάκια, το ένα γεμάτο πάπρικα και το άλλο με αλάτι.

Κόβουμε κομματάκια από το ψωμί και τα ακουμπάμε πρώτα στην πάπρικα και μετά στο αλάτι για να τα δοκιμάσουμε.