ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Χρήστο Στικόπουλο

Πιτάκια με κιμά φτιαγμένα με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά της Μέσης Ανατολής


Ημερομηνία Προβολής: 3/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ποτ. χλιαρό νερό
  • 5 γρ. ξερή μαγιά
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη

Για τη γέμι

ση:

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 250 γρ. κιμά από λάπα
  • 4 ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί ντομάτες κονκασέ Pummaro
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Πιπέρι καγιέν
  • Σουμάκ
  • Δυόσμο ξερό
  • Σκόρδο
  • 1 κ.σ. μελάσα ροδιού
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο νερό διαλύουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ενώνουμε νερό με αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη, που δεν κολλάει στα δάχτυλα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα σε σημείο χωρίς ρεύμα και σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Για τη γέμιση: ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε μέσα στον κιμά, την πάπρικα, το πιπέρι, το σουμάκ, τον δυόσμο, το αλάτι και τη μελάσα ροσιού και ζυμώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε τη ντομάτα και το μαϊντανό και η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Τεμαχίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και με ένα πλάστη ανοίγουμε το καθένα στο μέγεθος ενός μεσαίου μεγέθους πιάτου. Παίρνουμε από τη γέμιση μια κουταλιά της σούπας γεμάτη και στρώνουμε στο κέντρο αφήνοντας απόσταση 1,5 εκατοστού από τις άκρες του φύλλου. Με το χέρι πατάμε τον κιμά για να κάνει μια λεπτή στρώση πάνω στο φύλλο κι όπως το πατάμε παράλληλα ανοίγει ακόμα λίγο το φύλλο μας. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς στη χαμηλή σχάρα με αντίσταση πάνω και κάτω. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες είναι έτοιμα.