ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΙΤΑ ΦΟΡΜΑΣ ΜΕ ΨΗΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΤΥΡΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ημερομηνία Προβολής: 23/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ


  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • ½ – ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 2-3 φλ. γαλοπούλα ψημένη κομμένη σε κυβάκια
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 φλ. μαϊντανό ή άνηθο

Για την μπεσαμέλ:

  • 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα
  • 3 αβγά
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 ½ – 2 φλ. μείγμα τριμμένων τυριών (γραβιέρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα κλπ)
  • Αλάτι & πιπέρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Την τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα κάθε φορά για να ενσωματωθούν στην κρέμα. Προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο, τα τριμμένα τυριά και αφού δοκιμάσομυε τη γεύση, αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.

Ζεσταίνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ από το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και τη γαλοπούλα και τα φέρνουμε μια βόλτα στο τηγάνι. Το τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Με ένα πινέλο λαδώνουμε τη φόρμα σας. Κρατάμε τέσσερα φύλλα στην άκρη. Παίρνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας από τα υπόλοιπα, το λαδώνουμε ελαφρά και το τοποθετουμε στη φόρμα, καλύπτοντας όση επιφάνεια μπορεί να καλύψει ακολουθώντας το σχήμα της και χωρίς να τρυπήσουμε καθόλου το φύλλο στην περιοχή της τρύπας. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα και καλύπτοντας διαφορετικές πλευρές της φόρμας, κρατώντας μια ισορροπία.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της γέμισης στη φόρμα. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο των φύλλων (στο σημείο της τρύπας) και τα κόβουμε ακτινωτά με ψαλίδι σε 5-6 μέρη. Τα φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, όπως επίσης τα φύλλα που εξέχουν από τη φόρμα. Λαδώνουμε ένα ένα τα φύλλα που κρατήσαμε και τα διπλώνουμε κατά μήκος στη μέση και καλύπτουμε το πάνω μέρος της πίτας.

Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα της. Την ξεφουρνίζουμε κι αφού ηρεμήσει 10 λεπτά την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.