ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΣΧΑΛΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 11/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό χόρτα εποχής
  • 2 αβγά βρασμένα
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 4 αβγά
  • 6 κ.σ. γραβιέρα Τήνου
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα φρέσκια
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • 8 φύλλα σφολιάτας
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και βγάζουμε τα κοτσάνια από τα χόρτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια, τσουκνίδες, κλπ.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σέσκουλα και τα μυρώνια χοντροκομμένα με λίγο αλάτι για να μαραθούν. Tα σοτάρουμε όλα μαζί ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά όσο είναι ακόμα πράσινα και ζωντανά.
Βγάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ανθότυρο, τρίβουμε περίπου το ½ από ένα μοσχοκάρυδο, μπόλικα φυλλαράκια μαντζουράνας, αλάτι και πιπέρι, τα 4 ωμά αυγά, την τριμμένη γραβιέρα και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα χόρτα μας και ανακατεύουμε καλά για να γίνει ένα  ωραίο μείγμα και να πάνε παντού τα υλικά.
Παίρνουμε 4 φόρμες σουφλέ, στρώνουμε ένα κομματάκι λαδόκολλα στη διάμετρο του πυθμένα τους και τις αλείφουμε στα τοιχώματα με λίγη μαργαρίνη με βούτυρο.
Κόβουμε 1 φύλλο σφολιάτας και το τοποθετούμε στη φόρμα πιέζοντας παντού για να εφαρμόσει καλά.
Τοποθετούμε γέμιση μέχρι τη μέση της φόρμας, από πάνω βάζουμε ένα ολόκληρο βραστό αβγό και καλύπτουμε με λίγη ακόμα γέμιση.
Βάζουμε από πάνω το άλλο φύλλο σφολιάτας, κλείνουμε καλά τις άκρες, κόβουμε αν προεξέχει πολύ ζύμη στις άκρες και τρυπάμε τη ζύμη στο πάνω μέρος. Μπορούμε να την τρυπήσουμε σε μερικά σημεία με πηρούνι ή να κόψουμε ένα μικρό κομματάκι στο κέντρο της για να φεύγει ο ατμός.
Αλείφουμε με λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα σιμιγδάλι για να κάνει ωραία κρούστα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 35-45 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει από τα πλαϊνά και να ροδίσει.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει για να δέσουν τα τυριά και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Κόβουμε στη μέση για να φαίνεται το αβγό, πασπαλίζουμε με φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας και σερβίρουμε.