ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/02/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Τάσο Μπίκο
Ημερομηνία προβολής 20/02/13 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- ½ κ. αλεύρι σκληρό
- ½ κ. αλεύρι μαλακό
- 15 γρ. ζάχαρη
- 55 γρ. μαγιά νωπή
- 50 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
- ½ lt νερό
- 50 γρ. γάλα
- 20 γρ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. σπανάκι
- 80 γρ. κρεμμύδια φρέσκα
- 1/3 ματσ. θυμάρι φρέσκο
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
- Αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια και σοτάρουμε ελαφρά με 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε στο τέλος το θυμάρι ψιλοκομμένο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε νερό, μαγιά, ελαιόλαδο, ζάχαρη, γάλα και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ όσο να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για 45 λεπτά έως 1 ώρα. Λαδώνουμε το ταψί μας, ακουμπάμε στο κέντρο τη ζύμη με προσοχή και την απλώνουμε. Χαράζουμε το ζυμάρι μας με ένα μαχαίρι. Απλώνουμε από πάνω αραιά το σπανάκι, για να αναπνέει το ζυμάρι. Μπορεί και να μας περισσέψει σπανάκι, δεν είναι απαραίτητο να το βάλουμε όλο. Από πάνω βάζουμε το τριμμένο τυρί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Αφήνουμε ξανά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 35 – 40 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.
Εναλλακτικά ζυμώνουμε τη ζύμη μας μετά το πρώτο φούσκωμα μαζί με το σπανάκι, ώστε να ανακατευτεί το σπανάκι καλά στη ζύμη και πλάθουμε ένα καρβελάκι. Αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 35 – 40 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς.