ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/12/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από την μαγείρισσα Τασούλα Κουφοπούλου
Ημερομηνία προβολής 20/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 1 κ. χοιρινό (πανσέτα)
- 2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
- 4 αβγά
- 1 κρεμμύδι
- 4 πράσσα
- 1 κ.σ. άνηθο
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 750 γρ. φέτα
- 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- ½ φλ. τραχανά ξινό
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι – πιπέρι
- 10 χωριάτικα φύλλα
- Ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το κρέας, σε κομμάτια, μόνο με νερό και αλάτι – πιπέρι, ίσα να μαλακώσει. Αφού βράσει το κρέας, το στραγγίζουμε και σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε μαργαρίνη με βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας. Ψιλοκόβουμε το πράσσο και το προσθέτουμε στο χοιρινό. Το κρεμμύδι το χοντροκόβουμε και το προσθέτουμε κι αυτό στο σοτάρισμα. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σοταριστούν τόσο όσο να χαθούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το τραχανά. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα σε τρίμματα μεγάλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε κι αυτά. Τέλος βάζουμε τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα ταψάκι βάζουμε 4 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο, έπειτα τη γέμιση τόπους – τόπους, ένα φύλλο και επαναλαμβάνουμε με γέμιση, ξανά ένα φύλλο και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και να μείνουν μόνο 3 για να βάλουμε από πάνω. Κόβουμε τα φύλλα γύρω – γύρω γιατί αυτή η πίτα είναι «ραντιστή» και δεν έχει κόθρο. Κόβουμε σε κομμάτια, αλείφουμε με λάδι τις άκρες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει φύλλο κρούστας θα χρειαστεί 1 ½ ώρα, ενώ αν έχουμε βάλει φύλλο σφολιάτας τότε 30 λεπτά περίπου.