ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/02/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Chef Αγγελική Χαριτέλη
Ημέρα προβολής 4/2/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 6 τεμάχια
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέϊκιν πάουντερ
- 100 ml ελαιόλαδο Άλτις
- 200 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
- 1 κρεμμύδι
- ¼ ματσ. δυόσμο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- Μαυροκούκι
- Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο μούλτι. Το σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις ελιές κομμένες σε ροδέλες και το δυόσμο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη ζύμη:
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνουμε με το χέρι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να νιώσουμε τη ζύμη εύπλαστη. Την μοιράζουμε σε ίσια κομμάτια και στο μέγεθος που θέλουμε. Αλευρώνουμε τα κομμάτια της ζύμης και αρχίζουμε να τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα με πλάστη μεσαίου μεγέθους.
Παίρνουμε μιάμιση κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και την απλώνουμε μέχρι τη μέση του φύλλου που έχουμε ανοίξει. Αρχίζουμε να τυλίγουμε όπως κάνουμε με τις στριφτόπιτες, σε ρολό και μετά σαν σαλιγκάρι.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο. Αλείφουμε με ένα πινέλο, τη ζύμη με νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, και αφήνουμε τις πίτες να ψηθούν για 40 περίπου λεπτά.