ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΠΟΠ-ΚΟΡΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Γιώργο Παπακώστα


Ημερομηνία Προβολής: 25/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

Για τα ποπ κορν:

  • ½ φλ. σπόρους καλαμποκιού
  • 3 κ.σ. φυτικό λάδι και επιπλέον για επάλειψη
  • 1 – 1 ½ κ.σ. χοντρό θαλασσινό αλάτι 

Για την καραμέλα:

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. νερό
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 ½  κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γ. κόκκινο καυτερό πιπέρι
  • 2 φλ. αλατισμένα φιστίκια αράπικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Αλείφουμε με πινέλο ένα μεγάλο μπολ για να κάνυομε μια λεπτή στρώση λαδιού.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι ζεσταίνουμε το λάδι στη μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τους σπόρους καλαμποκιού, καλύπτουμε και κουνάμε την κατσαρόλα μέχρι όλοι οι σπόροι να ανοίξουν, για περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τα ποπ κορν στο μπολ, απομακρύνοντας όποιον σπόρο δεν άνοιξε.

 

Ετοιμάζουμε την καραμέλα: ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι την ζάχαρη με 1/2 φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία, περίπου 10 λεπτά,  χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να γίνει μια φωτεινή χρυσό-κίτρινη καραμέλα. Όταν φτιάχνουμε καραμέλα πρέπει να προσέχουμε πολύ να μην την ακουμπήσουμε, γιατί είναι καυτή και κάνει σοβαρά εγκαύματα! Απομακρύνουμε από την φωτιά και προσθέτουμε στην καραμέλα την μαγειρική σόδα (το μείγμα θα φουσκώσει) και το καυτερό πιπέρι. Προσθέτουμε και τα αλατισμένα φυστίκια και ανακατεύουμε.

 

Αμέσως περιχύνουμε το μείγμα της καραμέλας πάνω από τα ποπ-κορν και αναδεύουμε με κουτάλα για να πάει παντού. Θέλει γρήγορες κινήσεις γιατί η καραμέλα στερεοποιείται γρήγορα. Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγους κόκκους χοντρό θαλασσινό αλάτι. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 10 λεπτά.