ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/04/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από την τηλεθεάτρια Ράνια Ασαριωτάκη
ΥΛΙΚΑ
Για τις πατάτες:
- 200 γρ. πατάτες / άτομο
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Σπορέλαιο
Για τη σος:
- 200 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γεμίστε ένα τηγάνι μέχρι τη μέση με λάδι, μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε λωρίδες πάχους σχεδόν 1 εκατοστού, αν τις προτιμάτε παχιές ή 0,5 εκατοστού αν τις θέλετε λεπτές. Ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό. Βάλτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα γεμάτη με κρύο αλατισμένο νερό και βράστε τις μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αφήστε τις να κρυώσουν για λίγο και στη συνέχεια, βάλτε τις στο ψυγείο για να κρυώσουν καλά. Ζεστάνετε καλά το λάδι σας και βάλτε μέσα τις παγωμένες πατάτες, χωρίς να παραγεμίσετε το τηγάνι σας. Φροντίστε να υπάρχει χώρος για να «κολυμπούν» με άνεση στο τηγάνι. Προτιμήστε να βάλετε δύο τηγανιές παρά μία παραγεμισμένη. Οι πατάτες μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους και κάποιες να παραψηθούν, ενώ άλλες να μείνουν ωμές. Τηγανίστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν καλά μέσα, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Βγάλτε τις από το τηγάνι και στραγγίξετε τις καλά.
Για τη σος: ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέσα σε μπολ και περιχύνουμε με το μιγμα τις πατάτες που μολις τηγανίσαμε.