ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 28/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ειρήνη Τσολακέλη

Ημερομηνία Προβολής: 28/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για μια ταρτιέρα 28 εκ.

Για την ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. αλάτι
  • 125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 αβγό
  • 50 ml νερό

Για την γέμιση:

  • 200 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 αβγά & 1 κρόκο
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 250 γρ. μπέικον καπνιστό
  • 120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι, την μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια. Ζυμώνουμε καλά με τα δάχτυλα για να ενωθεί η μαργαρίνη με το αλεύρι. Δεν χρειάζεται πάρα πολύ ζύμωμα, γιατί δεν πρέπει να γίνει ελαστική η ζύμη αλλά τριφτή, σαν άμμος. Προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού νεράκι και τα αυγά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μας είναι έτοιμη. Την κλείνουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα (ή μεμβράνη) και την βάζουμε στο ψυγείο 20 λεπτά με μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε την γέμιση. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα, την κρέμα γάλακτος, 2 αβγά και έναν ακόμη κρόκο. Χτυπάμε ελαφρά τα υλικά (όχι δυνατά, δεν θέλουμε να αφρίσουν). Αλατοπιπερώνουμε. Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε. Βάζουμε και την γέμιση στο ψυγείο. Το κάνουμε αυτό γιατί όταν μπει η γέμιση στο φούρνο, κρύα καθώς είναι, θα κάνει κρούστα από έξω και μέσα θα μείνει πιο ζουμερή.

Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια. Το ζεματάμε αν θέλουμε, για να φύγει λίγο λίπος και να γίνει πιο ελαφρύ. Το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι.

Τα έχουμε ετοιμάσει όλα και είναι ώρα για την σύνθεση. Ανοίγουμε την ζύμη με ένα πλάστη, φτιάχνοντας ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Παίρνουμε προσεκτικά το φύλλο και το τοποθετούμε πάνω στην ταρτιέρα. Καλύπτουμε με ζύμη και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε πρώτα στην τάρτα το μπέικον και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με την κρύα γέμιση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα (ή οποιοδήποτε μαλακό, γλυκό τυρί). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, σε δυνατό φούρνο. Όταν αρχίσει να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα και κάνει μια χρυσαφένια κρούστα είναι έτοιμη! Τρώγεται ζεστή.