ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 26/01/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Πασκουάλε Λέμπο
Ημερομηνία Προβολής: 26/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. ορεκιέτε ή άλλο μικρό ζυμαρικό
- 250 γρ. μπρόκολο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 250 γρ. ντοματίνια
- 200 γρ. γραβιέρα ή 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- Ελαιόλαδο Άλτις
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 100 ml λευκό κρασί
- Αλάτι & πιπέρι
Για τον κιμά:
- 250 γρ. χοιρινό κιμά (1/2 σπάλα ή μπούτι και 1/2 παντσέτα)
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 2 κ.σ. λευκό κρασί
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μπολ τον κιμά, το αλάτι, την πάπρικα, το σκόρδο στουμπηγμένο και 2 κουταλιές της σούπας από το λευκό κρασί. Ζυμώνουμε και βάζουμε τον κιμά σε ένα σκεύος κλειστό για μισή ώρα στο ψυγείο.
Κόβουμε το μπρόκολο σε τουφίτσες και το ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθεί.
Σε ένα τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο στον πάτα, μια σκελίδα σκόρδο σπασμένη και μια καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη. Αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί και να αρωματιστεί. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, ή στα τέσσερα αν είναι πολύ μεγάλα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε τα ντοματίνια μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τον κιμά με ένα κουτάλι (4-5 κουταλιές) σχηματίζοντας μικρά κεφτεδάκια. Ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην διαλύσουμε τον κιμά μέχρι να σοταριστεί. Μόλις το κρέας πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε και τις αχνισμένες τουφίτσες του μπρόκολου. Ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι και όχι με κουτάλα για να μην διαλυθεί ο κιμάς.
Προσθέτουμε λίγα ακόμα κομμένα ντοματίνια για να έχουμε έναν τόνο φρεσκάδας στο πιάτο και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Βράζουμε τις orecchiette σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 12-15 λεπτά επειδή περιέχουν σκληρό αλεύρι. Όταν βράσουν τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τα μπρόκολα και λίγο από το νερό της κατσαρόλας και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να τραβήξουν τη σάλτσα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο προσθέτοντας γραβιέρα τριμμένη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στην νηστίσιμη εκδοχή της συνταγής δεν προσθέτουμε τον κιμά και αντί για τυρί πασπαλίζουμε το πιάτο με τριμμένη φρυγανιά. Είναι εντυπωσιακό, πώς η φρυγανιά παίρνει την γεύση τυριού μέσα στο πιάτο!