ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/06/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Δημήτρη Μαυράκη
Ημερομηνία προβολής 13/06/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. ξινόχοντρο
- 10 φύλλα δυόσμου
- 200 γρ. νερό
- 50 γρ. φέτα
- 1 αβγό (προαιρετικά)
- 1 κρεμμύδι
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι – πιπέρι
- Αλεύρι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
- 2 ντομάτες
- 5 φύλλα βασιλικού
- 2 κλων. ρίγανη φρέσκια
- 2 σκελ. σκόρδο
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό μαζί με το κρεμμύδι και το δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. λάδι και αλάτι – πιπέρι ( 2 μέρη νερό για 1 μέρος ξινόχοντρο). Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα το ξινόχοντρο. Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά και μόλις πιει τα υγρά του το αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα ταψί. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει. Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα, το σκόρδο, το βασιλικό και τη ρίγανη. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε 2 κ.σ. λάδι. Μόλις κάψει ρίχνουμε το σκόρδο, τη ντομάτα, το βασιλικό και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις ξανθύνει η ντομάτα, η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι ελαιόλαδο να κάψει. Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό, πλάθουμε κεφτεδάκια, στο κέντρο τους κάνουμε μια τρύπα, τοποθετούμε το κομματάκι φέτας και κλείνουμε την τρύπα. Περνάμε τους κεφτέδες από αλεύρι πριν τηγανίσουμε. Τηγανίζουμε τόσο όσο να ροδίσουν οι κεφτέδες μας. Βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί πριν σερβίρουμε. Αν θέλουμε μπορούμε προτού πλάσουμε τους κεφτέδες να ανακατέψουμε το μείγμα του ξινόχοντρου με ένα κρόκο αβγού.
Σερβίρουμε τους κεφτέδες μας πάνω στη σάλτσα που ετοιμάσαμε, γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά (λεμονοθύμαρο, δενδρολίβανο, ρίγανη) της αρεσκείας μας και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.