ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 02/06/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Βαλή Μανουηλίδη
Ημερομηνία προβολής 02/06/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 8 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
- 2 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 αβγό
- 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 ½ κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 1 ½ κ. αλεύρι
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2-3 πατάτες
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 2-3 κ.σ. ζάχαρη
- Aλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε ένα μικρό καπάκι, από το κάτω μέρος της ντομάτας για να στέκεται. Κόβουμε το πάνω μέρος τους και τις αδειάζουμε απο την ψίχα τους. Τις αναποδογυρίζουμε για να βγάλουν τα ζουμιά τους, ώσπου να ετοιμάσουμε την γέμιση. Την σάρκα από τις ντομάτες την κρατάμε στην άκρη. Ψήνουμε τις μελιτζάνες, χαραγμένες, κατά προτίμηση πάνω σε φλόγα ή σε γκαζάκι, για να αποκτήσουν την ιδιαίτερη γεύση του καπνιστού. Αν δεν έχουμε γκαζάκι τις ψήνουμε στο γκριλ. Τις καθαρίζουμε απο την καμμένη φλούδα και τις βάζουμε σε ένα στραγγιστήρι, να στραγγίσουν τα πολλά υγρά τους.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την μαργαρίνη να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά μεχρι να πάρει ένα πολύ ανοιχτό ξανθό χρώμα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο κατσαρολάκι τις ψημένες μελιτζάνες ψιλοκομμένες. Τα δουλεύουμε όλα μαζί καλά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε έως ότου το μίγμα μας γίνει μια ωραία ομοιογενής μάζα. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήνουμε λίγο το μίγμα να κρυώσει, για να μην ψηθεί το αβγό που θα μπεί μετά. Μετά προσθέτουμε την παρμεζάνα και το αβγό. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθεί το αβγό.
Βάζουμε τις ντομάτες στο ταψί (από την σωστή μεριά βέβαια!) και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Ρίχνουμε 1/3 κ.γ. ζάχαρη, σε κάθε ντομάτα. Τις γεμίζουμε με το μίγμα της μελιτζάνας και κλείνουμε με το καπακι τους. Ρίχνουμε ανάμεσα τους τις κομμένες πατάτες, κομμένες κυδωνάτα και αλατίζουμε.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ την ψίχα από τις ντομάτες, προσθέτωντας ζάχαρη, αλάτι και ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το φαγητό μας με αυτό το μίγμα. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με παρμεζάνα και ψήνουμε στος 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Αν ο φούρνος έχει αέρα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά.
Είναι καλό να κάνουμε αυτό το φαγητό από την προηγούμενη μέρα, για να σταθούν οι ντομάτες και να ρουφήξουν γεύση από την μελιτζάνα.