ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 08/04/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό την Chef Αλέξα Αποστολίδη 


Ημερομηνία Προβολής: 08/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ 

Για 40 τεμάχια

  • 500 γρ. φιλέτο βακαλάου (κατεψυγμένο ή παστό)
  • 50 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή σε βαζάκι
  • 1 ½ λεμόνι
  • ½ κρεμμύδι
  • ½  καρότο
  • 5 κλων. άνηθο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Ζεστό νερό

Για την γέμιση:

  • 300 γρ. ρύζι για γεμιστά
  • 1 ματσ. κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 λευκό κρεμμύδι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • ½ ματσ. άνηθο
  • ½ ματσ. δυόσμο
  • 1 ½ φλ. χυμό λεμονιού
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπαγώνουμε τον μπακαλιάρο. Αν χρησιμοποιήσουμε παστό τον ξαρμυρίζουμε μια μέρα πριν,  αλλάζοντας του νερό 3 φορές μέσα σε ένα 24ωρο. Στραγγίζουμε  κρατώντας λίγο από το νερό και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον τρίβουμε σε πολύ ψιλά κομμάτια.

Φτιάχνουμε την γέμιση: ρίχνουμε σε ένα μπολ το ρύζι. Προσθέτουμε  τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Ψιλοκόβουμε και τα μυρωδικά, αφαιρώντας τα κοτσάνια τους. Το μυστικό για νόστιμα ντολμαδάκια είναι το μπόλικο κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Αναμιγνύουμε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο στο μείγμα μας με το ρύζι και τα μυρωδικά.

Ετοιμάζουμε ένα στρώμα στην κατσαρόλα, για να πατήσουν πάνω τα ντολμαδάκια και να μην καούν. Κόβουμε το λεμόνι σε φέτες και τα καρότα σε ροδέλες. Στρώνουμε από πάνω τα φύλλα που δεν θα χρειαστούμε, αυτά που είναι μικρά ή τρύπια. Τα απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα. Αν είναι φρέσκα τα ζεματάμε για ένα λεπτό σε νερό που βράζει, για να μαλακώσουν. Αν είναι από βαζάκι δεν χρειάζεται ζεμάτισμα, απλά τα ξετυλίγουμε. Στη συνέχεια τυλίγουμε  τα ντολμαδάκια. Απλώνουμε ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας και ρίχνουμε στην μέση μια κ.σ. γέμιση. Διπλώνουμε πρώτα την δεξιά και την αριστερή πλευρά και μετά ρολάρουμε. Στίβουμε τα ντολμαδάκια στο χέρι μας, για να γίνουν πιο σφιχτα. Τα στοιβάζουμε κυκλικά και σφιχτά μέσα στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με ½ φλ. ελαιόλαδο και χυμό από 1 λεμόνι.

Καλύπτουμε με ένα βαρύ πιάτο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα. Προσθέτουμε ζεστό νερό, ίσα ίσα να καλύπτει τα ντολμαδάκια. Δεν θέλει περισσότερο νερό γιατί το ρύζι θα λασπώσει. Βάζουμε το καπάκι και βράζουμε σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν δούμε ότι κοχλάζει το φαγητό, το χαμηλώνουμε και το αφήνουμε για 18 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με το καπάκι κλειστό την κατσαρόλα για 20 λεπτά.  Σερβίρονται ζεστά, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. Προαιρετικά περιχύνουμε με λαδολέμονο, πριν σερβίρουμε.