ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΑΜΠΛΕ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/11/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Patissier Διονύση Αλερτά


Ημερομηνία προβολής 22/11/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
(για 30 μπισκότα)

  • 350 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ Κλασσικό
  • 350 γρ. αλεύρι μαλακό 
  • 150 γρ. άχνη 
  • 150 γρ. φουντούκια 
  • 1 αβγό 
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 γρ. αλάτι
  • 1 λοβό βανίλιας

Για τη μαρμελάδα φουντουκιού:

  • 300 γρ. φουντούκια 
  • 230 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 150 γρ. γλυκόζη 
  • 1/3 κ.γ. αλάτι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη και τη χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Θρυμματίζουμε τα φουντούκια ώσπου να γίνουν πούδρα. Προσθέτουμε στο βούτυρο την πούδρα φουντουκιού, χτυπάμε ξανά, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το αβγό και χτυπάμε ξανά σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις σφίξει το μείγμα μας το βγάζουμε από το μίξερ και το δουλεύουμε με τα χέρια. Σε μια λαδόκολλα απλώνουμε όλο το μείγμα. Τοποθετούμε από πάνω μια λαδόκολλα και το ανοίγουμε με το πλάστη σε πάχος της προτίμησης μας. Το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2 ώρες περίπου. Εναλλακτικά αντί για φουντούκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μείγμα αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης όπου τα αμύγδαλα θα είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα φιστίκια.
Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα φουντουκιού, θα θρυμματίσουμε τα φουντούκια όσο να γίνουν πούδρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φουντούκια, το γάλα, τη κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη, αλάτι, ζάχαρη και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά από μισή ώρα η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη κόβουμε αμέσως, σε σχήματα της αρεσκείας μας, για να μη ζεσταθεί και μαλακώσει. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε τα μπισκότα συνοδεία τη μαρμελάδα ή τα σερβίρουμε γεμιστά με τη μαρμελάδα.