ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:


Aπό τον chef Διονύση Αλέρτα

Ημερομηνία Προβολής: 23/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 230 γρ. κρόκους αβγών
  • 320 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 90 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora
  • 1 λοβό βανίλιας

Για τα μπισκότα κακάου:

  • 100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora
  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη muscovado
  • 20 γρ. κακάο
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τα μπισκότα βάζοντας στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, το κακάο και το αλεύρι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Θα μας δώσει μια θριφτή ζύμη που θα μοιάζει με μεγάλα ψίχουλα.
Για το κέικ βάζουμε τους κρόκους αβγού στο κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και τους χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Δεν θέλουμε να φουσκώσουν και να αφρατέψουν τα αβγά, απλά να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι το λοβό βανίλιας στη μέση, κατα μήκος και παίρνουμε τα σποράκια που έχει στο εσωτερικό για να τα προσθέσουμε στο μίξερ με τα αβγά και τη ζάχαρη.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα με έναν αβγοδάρτη.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο στα μικροκύματα και την προσθέτουμε στα αβγά χτυπώντας με τον αβγοδάρτη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και το προσθέτουμε όλο μαζί στο μείγμα με τα αβγά ανακατεύοντας απαλά με τον αβγοδάρτη για να ενωθούν όλα τα υλικά. Το αργό χτύπημα με το χέρι είναι από τα μυστικά του κέικ καθώς τα υλικά διατηρούν την υγρασία τους που θα τη βγάλουν κατά το ψήσιμο.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ορθογώνια φόρμα κέικ και προσθέτουμε από πάνω ακανόνιστα κομματάκια από τη ζύμη μπισκότου σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα προσέχοντας να μην ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου ειδικά την πρώτη μισή ώρα.
Με την υπόλοιπη ζύμη που θα μας περισσέψει μπορούμε να κάνουμε σοκολατένια μπισκότα, στρώνοντας κομματάκια ζύμης σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 10-11 λεπτά.