ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΙΣΛΙ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 02/04/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Pastry Chef Γιάννη Τσίχλη
ΥΛΙΚΑ
Για 45-50 κομμάτια
  • 875 γρ. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
  • 500 γρ. βούτυρο Lurpak 
  • 250 γρ. νερό 
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη 
  • 2 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. λουκούμι τριαντάφυλλο
  • 200 γρ. καρύδι σπασμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλλα
Για το σιρόπι: 
  • 1 lt νερό
  • 1,5 κιλό ζάχαρη
  • 400 γρ. γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο μέχρι να λιώσει αλλά να μην κάψει. Προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι το λιωμένο βούτυρο, το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη.

Για τη γέμιση με καρύδι:
Τρίβουμε ελαφρώς τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλλα και ανακατεύουμε.
Για τη γέμιση με λουκούμι:
Κόβουμε τα λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο σε κυβάκια.
Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη, βάζουμε το λουκούμι μέσα σε κάθε μπαλάκι ζύμης και κλείνουμε σε σχήμα τριγωνικό. Εναλλακτικά βάζουμε μέσα στη ζύμη τη γέμιση με το καρύδι και κλείνουμε. Τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Έπειτα χαράζουμε με το ειδικό τσιμπιδάκι ή με δύο πιρουνάκια, από πάνω, τα ισλί για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι. 
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 
Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 1 λεπτό.
Όταν ψηθούν τα ισλί, τα βουτάμε ζεστά μέσα στο ζεστό σιρόπι, τα στραγγίζουμε πάνω σε μία σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.