ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/12/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό τον pastry chef Γιάννη Σφενδυλάκη
Ημερομηνία Προβολής: 13/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
YΛΙΚΑ
- 140 γρ. κρόκους αβγών
- 210 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 1 λάϊμ
- 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 160 γρ. αλεύρι μαλακό
- 10 φακ. πράσινο τσάι με άρωμα γιασεμί Lipton
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 60 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ κλασσικό
- Μαργαρίνη Βιτάμ Culinesse για επάλειψη
Για τα ψητά δαμάσκηνα:
- 150 γρ. δαμάσκηνα
- 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη, το ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού και του λάιμ, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να πάρει όγκο. λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα μπρίκι.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο από τα φακελάκια του τσαγιού σε μεγάλη επιφάνεια και τα πατάμε με έναν πλάστη μέχρι να γίνουν πούδρα. Εναλλακτικά το κάνουμε πούδρα στο μπλεντεράκι. Κοσκινίζουμε την πούδρα τσαγιού μέσα στο αλεύρι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το τσάι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ μαζί με τα αβγά και τη ζάχαρη.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τέλος τη μαργαρίνη – προσοχή, η μαργαρίνη δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστή γιατί η ζέστη θα ενεργοποιήσει πρόωρα το μπέικιν πάουντερ κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε [θέλουμε το μπέικιν να ενεργοποιηθεί μέσα στον φούρνο!].
Αλείφουμε με μαργαρίνη μια φόρμα κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι- τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45΄-50΄περίπου.
Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μπλέντερ κάνουμε πούδρα τα φιστίκια Αιγίνης και πασπαλίζουμε με αυτά τα κομμένα δαμάσκηνα. Σερβίρουμε ένα κομμάτι κέικ και από πάνω μισό δαμάσκηνο με φιστίκι Αιγίνης.