ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/05/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον chef Γιάννη Μπαξεβάνη
Ημερομηνία Προβολής: 9/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα βρασμένα
- ½ ματσ. δυόσμο
- ½ ματσ. μαϊντανό
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 φύλλα φασκόμηλο
Για τη βινεγκρέτ:
- 2 αβγά
- 1 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s
- 4 πορτοκάλια
- 80 γρ. σπορέλαιο
Για τη σαλάτα:
- 1 φλ. χοντρό πληγούρι
- 5 πορτοκάλια
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 βερύκοκα αποξηραμένα
- 1 φλ. σταφίδες
- ½ φλ. αμύγδαλα με φλούδα ανάλατα
- 1 ντομάτα
- 4 λεμόνια
- 1 κρεμμύδι
- 300 γρ. σύγκλινο Μάνης
- Ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε για μισή ώρα το σύγλινο σε κατσαρολάκι με νερό, ένα πορτοκάλι κομμένο στη μέση και 2-3 φύλλα δάφνης.
Στο νερό που βράζει το σύγκλινο βάζουμε το πλιγούρι για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα αποξηραμένα βερίκοκα και χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πλιγούρι.
Προσθέτουμε και ψιλοκομμένη ντομάτα στο μπολ, αλάτι και πιπέρι μαζί με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το χυμό από 3 πορτοκάλια σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να γίνει «ελάττωση». Μόλις μειωθεί σε όγκο αδειάζουμε το πορτοκάλι σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.
Σε μπλέντερ βάζουμε δυο κρόκους αβγών, δυο κουταλιές της σούπας μουστάρδα Helmann’s και λίγο αλάτι και χτυπάμε καλά. Σταματάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο σπορέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε εναλλάξ λίγο από το συμπυκωνμένο χυμό πορτοκαλιού, λίγο σπορέλαιο και λίγο χυμό λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Η τεχνική μοιάζει με αυτή της μαγιονέζας αλλά τελικά θα μας δώσει μια πιο αραιή και βελούδινη σος. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε νερό με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Βάζουμε τα φασόλια σε μπολ και τα λιώνουμε με ένα πηρούνι όσο καλύτερα γίνεται. Θέλουμε να υπάρχουν και μεγάλα κομμάτια ή και ολόκληρα φασόλια.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη ντομάτα και την προσθέτουμε στο μπολ με τα φασόλια.
Συνεχίζουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό.
Προσθέτουμε αλάτι και 1-2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε για να δέσουν καλά όα τα υλικά.
Πλάθουμε σε μικρά μπιφτεκάκια και τα αφήνουμε να δέσουν γαι λίγα λεπτά μέχρι να τα ψήσουμε.
Ψήνουμε σε καυτό γκριλ ή σχαροτήγανο μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Σε μεγάλο πιάτο στρώνουμε λίγη από τη βινεγκρέτ στο κέντρο και από πάνω τοποθετούμε 2-3 κουταλιές από τη σαλάτα με το πληγούρι.
Από πάνω τοποθετούμε μια φέτα από το σύγλινο, ένα μπιφτέκι φασολιού και από πάνω τοποθετούμε 1-2 φετούλες φασκόμηλο.
Διακοσμούμε με μερικά φύλλα φασκόμηλου, ένα λουλουδάκι αμυγδαλιάς και σερβίρουμε.