ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Γιώργο Τσιλιγκίρη

Μεγάλα μοσχαρίσια σουβλάκια σερβιρισμένα σε ψημένες αραβικές πίτες

Ημερομηνία Προβολής: 12/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (φιλέτο, κιλότο ή νουά)
  • ½ κιλό ντοματίνια
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας Pummaro
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 6 μεγάλες αραβικές πίτες
  • Καλαμάκια για σουβλάκια

Για τη μαρινάδα:

  • 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • ½ φλ. παλαιωμένο ξίδι
  • ½ φλ. σόγια σος
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σημαντικό για την συνταγή είναι να αγοράσουμε πολύ καλό μοσχαρίσιο ή βοδινό κρέας και να ζητήσουμε από τον χασάπη να μας το κόψει σε μεγάλα κομμάτια για σουβλάκι.

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, όπου έχουμε αναμείξει τα υλικά της μαρινάδας: το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη σόγια, τον χυμό λεμονιού και τη μαύρη ζάχαρη.

Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, είτε για όλη τη νύχτα, είτε 4-6 ώρες πριν από το ψήσιμο. Αν αφήσουμε το κρέας πολλές ώρες θυμόμαστε να το ανακατέψουμε για να πάει η μαρινάδα σε όλα τα κομμάτια. Είναι πιο σωστό να το μαρινάρουμε σε ένα σκεύος βαθύ και πλατύ, ώστε όλα τα κομμάτια να είναι καλυμμένα.

Περνάμε στο κάθε σουβλί τα ντοματίνια στις άκρες και ενδιάμεσα τα μοσχαρίσια κομμάτια, ώστε το κρέας να στέκεται σταθερό όταν το γυρνάμε και το βάζουμε πάνω στη σχάρα σε δυνατή φωτιά.

Τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά προκειμένου να ψηθούν μέτρια ή από 6 λεπτά κάθε πλευρά αν τα θέλουμε καλοψημένα.

Σε ξύλινα καλαμάκια μπορούμε να περάσουμε ντοματίνια και να τα βάλουμε στη σχάρα μέχρι να ζεσταθούν και να σκάσει η φλούδα τους. Τα χρησιμοποιούμε σαν συνοδευτικό.

Για να ψήσουμε τις πίτες τις ραντίζουμε πρώτα με λίγο νερό και τις βάζουμε πάνω από τα σουβλάκια λίγο πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά: θα ζεσταθούν και θα πάρουν ένα υπέροχο άρωμα.

Για το σερβίρισμα: αλείφουμε τις πίτες με πελτέ και τρίβουμε από πάνω τη φρέσκια ρίγανη, τον βασιλικό και τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.

Βγάζουμε το κρέας από τα καλαμάκια, το απλώνουμε πάνω στις πίτες και σερβίρουμε με τα ψημένα ντοματίνια.