ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 28/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Ειρήνη Τσολακέλη
Ημερομηνία Προβολής: 28/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 600 γρ. μοσχάρι κομμένο σε κύβους (κιλότο)
- 600 γρ. χοιρινό κομμένο σε κύβους (μπούτι)
- 1 ½ κ. πατάτες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 6 πράσα, μόνο το λευκό μέρος
- 6 καρότα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
Για την μαρινάδα:
- 250 ml κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. μπαχάρι ή κεδρόκοκκο σπασμένο
- 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι
- 2-3 κλων. μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά φτιάχνουμε τη μαρινάδα και μαρινάρουμε το κρέας 24 ώρες: ρίχνουμε σε ένα μπολ το κόκκινο κρασί, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Βουτάμε το κρέας, το αναμιγνύουμε να καλυφθεί καλά με την μαρινάδα, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα. Θυμόμαστε να το ανακατεύουμε ανά κάποιες ώρες για να πάρει όλο το κρέας γεύση.
Την επόμενη μέρα είναι η ώρα της γάστρας. Καλύπτουμε τον πάτο με μια στρώση πατάτες κομμένες σε μέτριες φέτες. Στη συνέχεια ρίχνουμε και μια στρώση κρέας μαζί με τα μπαχαρικά της μαρινάδας του. Στη συνέχεια βάζουμε μια στρώση με καρότα και ξερά κρεμμύδια σε φέτες. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση κρέας. Περιχύνουμε το φαγητό με την μαρινάδα και καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση πατάτες. Ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Κλείνουμε την γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο για 2 ½ ώρες σε χαμηλή φωτιά. Το κρέας σιγοψήνεται και λιώνει μαζί με τα λαχανικά που μελώνουν.
Σερβίρεται ζεστό!