ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/02/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Patissier Δημήτρη Οικονομίδη
Ημερομηνία προβολής 07/02/13 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα:
- 340 γρ. λευκή σοκολάτα
- 35 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
- 180 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. χυμό λεμόνι
- 4 αβγα & 1 κρόκο
- Ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
- Φύλλα κρούστας
- Ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα μαζί με το ελαιόλαδο στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε στο μπλέντερ, τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα χτυπημένα αβγά με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να αποκτά μια υφή ζελέ. Θα καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο όταν θα νοιώσουμε στο χτύπημα το μείγμα να βαραίνει. Ανακατεύουμε τα αβγά με την λιωμένη σοκολάτα. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε τουλάχιστον για 3 – 4 ώρες στο ψυγείο.
Κόβουμε το φύλλο κρούστας στη μέση, λαδώνουμε το μισό, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο, και επαναλαμβάνουμε με 2 φύλλα κρούστας ακόμα. Τελειώνουμε αλείφοντας και το τελευταίο φύλλο με λάδι και πασπαλίζοντας με ζάχαρη. Με ένα πλάστη προσεκτικά πιέζουμε τα φύλλα μας. Με τη βοήθεια ενός χάρακα ή του πλάστη κόβουμε τη ζύμη μας σε λωρίδες και στη μέση ή σε όποιο σχήμα επιθυμούμε (στρογγυλό, τρίγωνο κλπ). Τοποθετούμε τα κομμένα φύλλα σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και 1 δεύτερο ταψάκι από πάνω για να μην φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 7 – 8 λεπτά. Τα μιλφέιγ μας διατηρούνται για 3 – 4 μέρες σε αεροστεγές σκεύος.
Την κρέμα μας μπορούμε να την μεταχειριστούμε είτε με το κουτάλι είτε με κορνέ. Στο πιάτο που θα σερβίρουμε βάζουμε ένα καραμελωμένο φύλλο, μια στρώση κρέμας, επαναλαμβάνοντας άλλες 2 φορές και το γλυκό μας είναι έτοιμο να το γευτούμε!
Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα μαζί με το ελαιόλαδο στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε στο μπλέντερ, τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα χτυπημένα αβγά με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να αποκτά μια υφή ζελέ. Θα καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο όταν θα νοιώσουμε στο χτύπημα το μείγμα να βαραίνει. Ανακατεύουμε τα αβγά με την λιωμένη σοκολάτα. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε τουλάχιστον για 3 – 4 ώρες στο ψυγείο.
Κόβουμε το φύλλο κρούστας στη μέση, λαδώνουμε το μισό, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο, και επαναλαμβάνουμε με 2 φύλλα κρούστας ακόμα. Τελειώνουμε αλείφοντας και το τελευταίο φύλλο με λάδι και πασπαλίζοντας με ζάχαρη. Με ένα πλάστη προσεκτικά πιέζουμε τα φύλλα μας. Με τη βοήθεια ενός χάρακα ή του πλάστη κόβουμε τη ζύμη μας σε λωρίδες και στη μέση ή σε όποιο σχήμα επιθυμούμε (στρογγυλό, τρίγωνο κλπ). Τοποθετούμε τα κομμένα φύλλα σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και 1 δεύτερο ταψάκι από πάνω για να μην φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 7 – 8 λεπτά. Τα μιλφέιγ μας διατηρούνται για 3 – 4 μέρες σε αεροστεγές σκεύος.
Την κρέμα μας μπορούμε να την μεταχειριστούμε είτε με το κουτάλι είτε με κορνέ. Στο πιάτο που θα σερβίρουμε βάζουμε ένα καραμελωμένο φύλλο, μια στρώση κρέμας, επαναλαμβάνοντας άλλες 2 φορές και το γλυκό μας είναι έτοιμο να το γευτούμε!