ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/08/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία Προβολής: 10/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- ¼ – ½ μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 125 ml γάλα
- 10-12 φιρίκια
- 100 γρ. καρύδια
Για την σάλτσα καραμέλας:
- 80 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 270 γρ. καστανή ζάχαρη
- 600 γρ. νερό
- 1 λωβό βανίλιας
- 1 πορτοκάλι
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2000C.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, τα 600 ml νερό, τη βανίλια κομμένη στη μέση, τρία κομμάτια από φλούδα πορτοκάλι, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο αφαιρούμε τα σπόρια από το εσωτερικό των μήλων αλλά κρατάμε ένα κομμάτι από το πάνω μέρος από το κοτσάνι, για να κλείσουμε στο τέλος τα φιρίκια από πάνω. Τοποθετούμε τα μήλα σε πυρίμαχο ταψί φροντίζοντας ώστε να στέκονται όρθια. Αν κάποιο πέφτει του κόβουμε ισιώνουμε τον πάτο κόβοντας μια λεπτή φέτα για να στέκεται.
Σε μπλέντερ αλέθουμε τα καρύδια. Γεμίζουμε τα φιρίκια με τριμμένο καρύδι. Περιχύνουμε τα μήλα με αρκετό από το σιρόπι και αδειάζουμε και μισό φλιτζάνι σιρόπι και μέσα στο ταψί. Κρατάμε το υπόλοιπο σιρόπι και το βράζουμε για αρκετή ώρα μέχρι να δέσει πολύ και να γίνει μια σφιχτή σάλτσα. Θα το χρησιμοποιήσουμε για το σερβίρισμα.
Φτιάχνουμε τη ζύμη: σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τρίβουμε κάτι λιγότερο από μισό μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τρίβουμε τα υλικά με τα χέρια για να σχηματιστούν αρχικά μεγάλα ψίχουλα. Προσθέτουμε το γάλα και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που σιγά σιγά ξεκολάει από τα χέρια.
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα κύλινδρου και τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια. Ζυμώνουμε κάθε κομμάτι σε μπάλα σε μέγεθος φιρικιού.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης ομοιόμορφα στα κενά ανάμεσα από τα φιρίκια.
Ταπώνουμε τα φιρίκια με τα καπάκια που είχαμε κρατήσει, όταν βγάλαμε το εσωτερικό τους.
Πασπαλίζουμε τα μήλα και τη ζύμη με καστανή ζάχαρη και προσθέτουμε τον λωβό βανίλιας και τις φλούδες πορτοκαλιού από πάνω για περισσότερο άρωμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Η ζύμη θα φουσκώσει, τα μήλα θα μαλακώσουν και θα ενωθούν τα δύο υλικά σε μια μεγάλη λουκουμαδομηλόπιτα!
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο ένα κομμάτι ζύμης με ένα μήλο και περιχύνουμε με ζουμάκι από το ταψί. Προσθέτουμε μια μπάλα παγωτό βανίλια την οποία περιχύνουμε με σιρόπι καραμέλας από το κατσαρολάκι.