ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 01/11/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ένα γκρατέν με χειμωνιάτικα λαχανικά και την αγαπημένη γεύση του μπακαλιάρου
Ημερομηνία Προβολής: 01/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. μπρόκολο
- 500 γρ. κουνουπίδι
- 4 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 5 κ.σ. αλεύρι
- 2½ φλ. φρέσκο γάλα
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2 αβγά
- ½ μάτσο μαϊντανό
- 1½ φλ. γραβιέρα
- ½ φλ. τυρί cheddar
- 600 γρ. φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/3 φλ. ψίχα ψωμιού τριμμένη ή γαλέτα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε για 5 – 7 λεπτά το κουνουπίδι με το μπρόκολο να μαλακώσουν ελαφρώς χωρίς να παραβράσουν. Τα σουρώνουμε αλλά κρατάμε 1 ½ κούπα από το νερό στο οποίο έβρασαν τα λαχανικά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα με ένα σύρμα. Καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τον ζωμό που κρατήσαμε, όλον ή όσο χρειάζεται για να αραιώσουμε λίγο την κρέμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη μπεσαμέλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, τα αβγά, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 φλιτζάνι γραβιέρας. Χωρίζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε φουντίτσες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε απαλά το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το φιλέτο του μπακαλιάρου, την υπόλοιπη γραβιέρα, το ξύσμα του λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
Αλείφουμε με μαργαρίνη τον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους ή ενός αντικολλητικού ταψιού με βάθος και πασπαλίζουμε με γαλέτα. Αραδιάζουμε το μείγμα με το μπακαλιάρο και από πάνω με μια κουτάλα απλώνουμε τη κρέμα. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και τη γαλέτα για να γίνουν κρούστα στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς και άλλα 5 λεπτά στο γκριλ μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια με τα τυριά.