ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/05/2016
Βαθμός δυσκολίας:
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
120 ΓΡ. ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕΤΡΙΟ
400 ML ΖΩΜΟ ΚΟΤΑΣ Ή ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
50 ΓΡ. ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΞΕΡΟ
½ ΣΚΕΛ. ΣΚΟΡΔΟ
½ Κ.Γ ΠΕΛΤΕ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
½ Κ.Γ. ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ BBQ KALAMATA PAPADIMITRIOU
2-4 ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
50 ΓΡ. ARLA ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΔΑΝΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ
30 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
½ ΜΙΚΡΗ ΚΑΥΤΕΡΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
4 ΦΕΤΕΣ ΠΡΟΣΟΥΤΟ
50 ΓΡ. ARLA ΦΡΕΣΚΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ:
2-4 ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΧΤΑΠΟΔΙ
1 ΚΑΡΟΤΟ
½ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
1 ΠΡΑΣΟ
1 ΚΛΩΝ. ΣΕΛΕΡΙ
1 ΦΥΛΛΟ ΔΑΦΝΗΣ
3-4 ΚΟΚΚΟΥΣ ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ
1 ΣΦΗΝ. ΛΕΥΚΟ ΞΙΔΙ Ή ΚΡΑΣΙ
ΠΙΠΕΡΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πλοκάμια από το χταπόδι, το καρότο, το μισό κρεμμύδι, το λευκό μέρος του πράσου, το σέλερι, τη δάφνη, τους κόκκους μαύρο πιπέρι και το λευκό ξίδι. Προσθέτουμε το νερό μέχρι να καλυφθεί, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί, για 1 ώρα και 1 τέταρτο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο το μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μισό σκόρδο. Αφού μαραθούν προσθέτουμε το κριθαράκι. Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, ρίχνουμε σταδιακά τον μισό ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το κριθαρότο να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός.
Σωτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα βρασμένα πλοκάμια από το χταπόδι, κομμένα σε μικρά κομμάτια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και την μικρή καυτερή πιπεριά. Σβήνουμε με την κρέμα βαλσαμικού BBQ και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Έπειτα βάζουμε το χταπόδι μέσα στο κριθαρότο και ανακατεύουμε. Στο τέλος δένουμε με φρέσκο τυρί κρέμα και βούτυρο.
Σερβίρουμε το κριθαρότο με ψητό προσούτο, φλοίδες κεφαλοτύρι και φρέσκο θυμάρι.