ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/03/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό την Γεωργία Κοφινά
Ημερομηνία Προβολής: 04/03/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι περίπου 1 ½ κιλό
- 3-4 φύλλα λουΐζας
- 2 φύλλα αρμπαρόριζα (ή άλλο μυρωδικό)
- 5-6 ολόκληρους κόκκους πιπεριού
- 3 λεπτές φέτες λεμονιού
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε το χταπόδι σε λαδόκολλα, γιατί η λαδόκολλα ψήνει το χταπόδι στους χυμούς του και αυτό δεν σκληραίνει εξωτερικά, όπως αν το ψήναμε στο ταψί. Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Το στραγγίζουμε καλά. Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο πάγκο εργασίας και τοποθετούμε το ολόκληρο χταπόδι στη μέση. Σκορπάμε από πάνω τα μυρωδικά και τους κόκκους πιπεριού. Αν δεν έχουμε αρμπαρόριζα αντικαθιστούμε με άλλα φρέσκα μυρωδικά (βασιλικό, λέμονγκρας, δυόσμο, θυμάρι κτλ). Τοποθετούμε τις φέτες λεμονιού από πάνω και περιχύνουμε το χταπόδι με το ελαιόλαδο. Δεν βάζουμε αλάτι, γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του. Το τυλίγουμε στη λαδόκολλα έτσι όπως θα τυλίγαμε μια καραμέλα. Βάζουμε το πακέτο σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για μιαμισι με δυο ώρες, στους 180 βαθμούς. Το χταπόδι θα βγάλει τους χυμούς του και θα ψηθεί μέσα σε αυτούς. Καταλαβαίνουμε ότι έχει ψηθεί μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα (στο πάνω μέρος για να μην χυθούν τα ζουμιά) και διαπιστώνοντας ότι είναι μαλακό.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανοίγεται την λαδόκολλα. Βγάζουμε το χταπόδι και το κόβετε σε κομμάτια. Μπορούμε να το σερβίρουμε και ολόκληρο. Αν έχει μείνει ζωμός το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και το πήζουμε με λίγο κορν φλάουρ. Σερβίρουμε την σάλτσα με το χταπόδι.