ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/05/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Executive Chef Απόστολο Αλτάνη
Hμέρα προβολής 16/05/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
YΛΙΚΑ
Για 1 μερίδα
Για το ψάρι:
- 600 γρ. λαβράκι
- 900 γρ. αλάτι χοντρό
- 100 γρ. αλάτι ψιλό
- 3 – 4 ασπράδια αβγού
- 2 κ.σ. πιπέρι μαύρο, πράσινο & κόκκινο
- 1 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου
- 1 σφηνάκι ούζο
Για τη γαρνιτούρα:
- 200 γρ. σπανάκι (αντίδια, βλήτα ή ζοχιά)
- 2 κρεμμύδια φρέσκα
- ½ λεμονόχορτο
- ½ ματσ. άνηθο
- 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο Απαλό
- 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι-πιπέρι
Για το ντρέσινγκ:
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s Mild
- 1/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο Απαλό
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το ψάρι:
Αφήνουμε το ψάρι με τα εντόσθια, τα βράγχια και τα λέπια, για να μην εισχωρήσει στο εσωτερικό του αλάτι.
Βάζουμε σε ένα μπολ το χοντρό αλάτι, τα πιπέρια, τον γλυκάνισο, τα ασπράδια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι ψιλό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κολλώδες το μείγμα.
Έπειτα βάζουμε μια στρώση από το μείγμα αλατιού σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τοποθετούμε το ψάρι και το καλύπτουμε καλά με το υπόλοιπο μείγμα αλατιού. Το ψήνουμε στο φούρνο, για 25 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Για τη γαρνιτούρα:
Σωτάρουμε το σπανάκι σε ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί.
Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το λεμονόχορτο και τον άνηθο.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ξύσμα λεμονιού.
Για το ντρέσινγκ:
Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε.
Όταν ψηθεί το ψάρι το βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι με το αλάτι το περιχύνουμε με ούζο και το κάνουμε φλαμπέ.
Στη συνέχεια σπάμε και αφαιρούμε το αλάτι.
Κάνουμε μια μικρή τομή στα βράχια του ψαριού και βγάζουμε την πέτσα.
Σερβίρουμε τοποθετώντας το σπανάκι από κάτω, το φιλέτο ψαριού από πάνω και γαρνίρουμε με το φιλέτο λεμονιού.
Περιχύνουμε με το ντρέσινκ και πασπαλίζουμε με άνηθο.