ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/11/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τη chef Μάνια Πολέμη
Ημερομηνία Προβολής: 22/11/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. αλάτι
- 15 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 100 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- Χυμό από ½ λεμόνι
- 3 κ.σ. παγωμένο νερό
- Αλεύρι για άνοιγμα ζύμης
Για τη γέμιση:
- 45 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 4 μήλα
- 50 γρ. ζάχαρη
- ¾ κ.γ. κανέλλα
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 3 γρ. ξύσμα λεμονιού
- 60 γρ. καρυδόψιχα
- 40 γρ. γραβιέρα Νάξου
- 1 αβγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαργαρίνη πολύ παγωμένη κομμένη σε κυβάκια.
Τρίβουμε με το χέρι τη μαργαρίνη με το αλεύρι σχηματίζοντας «ψίχουλα» ζύμης.
Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το ανακατεύουμε με το αλεύρι και τη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και λίγο λίγο το παγωμένο νερό μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη χωρίς ιδιαίτερη ελαστικότητα.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αδειάζουμε προσεκτικά τον πυρήνα με τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
Σε τηγάνι λιώνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τα μήλα.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν τα μήλα και ανακατεύουμε απαλά μέσα στο τηγάνι, προσέχοντας για να μη σπάσουν τα μήλα.
Μόλις μαλακώσουν και καραμελώσουν τα μήλα, προσθέτουμε το τριμμένο καρύδι .
Κατεβάζουμε από τη φωτιά το τηγάνι αφήνουμε τα μήλα να κρυώσουν.
Τρίβουμε τη γραβιέρα στον τρίφτη και την προσθέτουμε στο μείγμα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με πλάστη πάνω σε λαδόκολλα, αλευρώνοντας ελαφρά για να μην κολλάει στον πλάστη.
Την ανοίγουμε σε πάχος μισού εκατοστού, στο σχήμα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε και μαζί με τη λαδόκολλα τη στρώνουμε μέσα στο ταψί.
Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί στο κέντρο της ζύμης και σιγά σιγά την τυλίγουμε με το φύλλο που περισσεύει περιμετρικά της γέμισης.
Χτυπάμε ένα αβγό, αλείφουμε τη ζύμη και ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.